Op invriezen.net ontvangen we regelmatig vragen over het invriezen van kip. Kun je kip invriezen? Hoe moet je kip in de vriezer bewaren, ontdooien en vervolgen opwarmen? En, kun je kip meerdere keren invriezen? Lees verder voor alle antwoorden, tips en adviezen! Scroll direct naar beneden voor het stappenplan.
Kip is het meest veelzijdige stukje vlees, maar ook het stukje vlees dat extra aandacht vereist als je het wilt invriezen. We kennen immers alle verhalen over salmonella! Op deze pagina krijg je informatie over het invriezen van kip vlees als: kipfilet, bouten, drumsticks, karbonade, vleugels, kippenlevertjes of anders soort vlees afkomstig van de kip. Lees de beste methodes om de houdbaarheid van kip vlees te verlengen.
Hoe moet je kip invriezen?
Hoe moet je rauwe of voorgegaarde kip invriezen? Doorloop dan de onderstaande stappen:
-
- Ontdoe de kip van overtollig vet, botjes of kippenvel (optioneel)
- Wikkel de kip in huishoudfolie en stop het in luchtdichte diepvrieszakjes
- Gebruik diepvriesetiketten en label de verpakking met datum en soort vlees
- Plaats de verpakking met kip achterin de vriezer (-18°C)
Veelgestelde vragen
Kip invriezen
Op wat voor temperatuur moet je kip invriezen?
Volgens de wet moeten kipproducten minimaal in -18°C ingevroren worden. In de praktijk wordt het vlees veiligheidshalve op -30°C bewaard. Sinds december 2014 zijn producenten verplicht om de datum op de verpakking te vermelden. Het eerste moment van invriezen kan een behoorlijke tijd geleden zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn wanneer de fabrikant en verkoper het kip goed bewaard.
Hoe zit het met de veiligheid van ingevroren kip vlees?
Supermarkten als de Albert Heijn, Lidl en Aldi verkopen veel voorgegaarde kip. Bij dit soort kip loop je vrijwel geen risico op voedselvergiftiging. Voorgegaarde kip wordt vaak ingevroren, ontdooit en daarna bereid. Kip wordt uit veiligheidsoverwegingen ingevroren. Dat komt omdat kip gevoelig is voor ziektes. Kip leeft dicht op elkaar zijn daardoor extra bevattelijk voor bacteriën als ESBL, Salmonella en listeriabacterie.
Kip bewaren
Hoe lang kun je kip bewaren?
Je kunt rauwe kip maximaal 9 maanden invriezen en voorgegaarde kip maximaal 3 maanden. Dit bewaaradvies is gebaseerd op eigen ervaring en informatie afkomstig van diverse websites. De exacte houdbaarheid is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan het soort kippenvlees, versheid, blootstelling op kamertemperatuur en de manier waarop het is ingevroren.
Behoud kip zijn smaak en textuur na het invriezen?
De meningen zijn uiteenlopend of kip zijn smaak behoudt na het invriezen. De snelheid van invriezen speelt een belangrijke rol in het behoud van de smaak en textuur. Hetzelfde geldt voor de temperatuur die je instelt en hoe lang de kip blijft liggen. Daarnaast moet je rauwe kip nooit twee keer invriezen, dat komt de smaak en textuur absoluut niet ten goede.
Kip ontdooien
Hoe moet je kip ontdooien?
Na het invriezen moet je de kip ontdooien. Dit proces vereist een aantal belangrijke stappen:
- Ontdooi de kip op een afgedekt bordje in de koelkast of magnetron
- Soms blijft er overgebleven vleessap over, gooi dit weg
- Grote stukken kip niet in de magnetron ontdooien
- Rauwe kip slechts één keer invriezen
Volgens het voedingscentrum vermindert de kans op ziekteverwekkers bij ingevroren kip als je na het ontdooien de kip goed kookt, braadt of grilt. Daarnaast kun je ingevroren kip ook in roerbak-gerechten gebruiken. Let wel op, kip moet vanbinnen altijd wit zijn!
Hoe lang duurt het ontdooien van kip?
Het ontdooien van kip in de koelkast duurt gemiddeld 10 uur.
Kip opwarmen
Hoe moet je kip opwarmen?
Je kunt kip in een magnetron, koekenpan of oven opwarmen. In de magnetron moet je de kip met plastic folie afdekken en 3 tot 4 minuten (1000W) opwarmen. Herhaal telkens met 30 seconden als je de kip warmer wilt hebben. In de koekenpan moet je de kip op matig vuur in boter of olijfolie bakken.







