Kinderen in Frankrijk zonder helm op fiets: 135 euro boete

In Frankrijk zijn kinderen jonger dan twaalf jaar oud binnenkort verplicht een helm te dragen als ze op de fiets zitten. Zo niet, dan volgt een boete van 135 euro. Bij een eventuele val vermindert de helm het risico op letsel met zeventig procent.

De nieuwe wet gaat op 22 maart in en geldt voor kinderen die zelf fietsen, maar ook voor kinderen die achterop zitten. Ook toeristen die met kinderen naar Frankrijk gaan moeten zich aan de nieuwe regel houden.

In Nederland is al wel gesproken over een helmplicht op de fiets, maar minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wilde daar vorig jaar nog niet aan. De Fietsersbond zit er niet op te wachten. “Wij zeggen zeker niet doen”, vertelt Saskia Kluit van de Fietsersbond.

Associatie met gevaar
“Want als je een helmplicht gaat invoeren, dan stoppen mensen met fietsen. Ze associëren die helm namelijk met dat fietsen gevaarlijk is.” En dat noemt de bond ongewenst. De bond is verder van mening dat de helm schijnveiligheid biedt, uit onderzoek zou namelijk blijken dat fietsers met helm vaker betrokken zijn bij ongevallen dan fietsers zonder helm.