Ken jij voorbeelden van asociaal gedrag in het verkeer?

Iemand die stiekem zijn auto op de invalidenparkeerplaats zet. Zo’n kerel die nog net voor je over het zebrapad raast. Huftergedag wordt dit genoemd. We maken een lijstje. 

Je schrikt je te pletter van zo’n mafkees die jou ineens als een dolle rechts inhaalt, of bij het ritsen plotseling voor je schiet. Nou moet je niet naar je voorhoofd gaan wijzen of de middelvinger opsteken want dan ben je met hetzelfde bezig: huftergedrag. 

Ja, het woord bestaat echt en de hufters eveneens, met name in het verkeer. Volgens het AD zijn er de afgelopen drie jaar flink veel mensen meer bekeurd voor dit asociale gedrag. In 2015 bijna twintigduizend keer, maar dit jaar ligt het aantal al op 13,5 duizend, dus dat kan nog flink oplopen. 

Dagelijks honderd hufters

Als voetganger of fietser heb je er ook vaak mee te maken. Ga maar na… je herinnert je vast nog wel die automobilist die dacht nog net voor jou over het zebrapad te scheuren terwijl jij je eerste stappen al op de strepen had gezet. Of die ‘razende reporter’ die de vluchtstrook pakte en hoopte op die manier eerder thuis te zijn. Dagelijks zijn er in het verkeer ongeveer honderd ‘hufters’ die hun naam eer aan doen. 

Zelf in de fout

Het Centraal Justitieel Incassobureau houdt de cijfers nauwlettend in de gaten. Niet te hopen dat de werknemers van het CJIB in een haastige bui zelf in de fout gaan, maar zij weten dat de politie zich vooral op verkeersovertreders focust en minder op het asociale gedrag in het verkeer.