Ken jij mensen met een ‘onzinbaan’?

Banen die weinig bijdragen aan de maatschappij, zijn sommigen een doorn in het oog. Een hoogleraar dook in de bullshit-banen.

Weet jij wat een arbeidshygiënist doet? Een completeerder of een recruitment consultant? Op banensites kom je de meest bijzondere namen tegen voor banen waarvan je geen idee hebt wat ze inhouden, laat staan welke ‘skills’ je daarvoor nodig hebt. Belangrijker: wat doen deze mensen? 

Nu is er een hoogleraar die niet alleen de namen van dit soort banen een doorn in het oog zijn, maar de banen an sich. Hij meent dat veel van dit soort jobs gewoon overbodig zijn. Deze David Graeber (57) , hoogleraar antropologie op de Londen School of Economics, meent dat veel werknemers ‘maar wat zitten te doen’. ‘Onzinbanen’ noemt hij ze. 

Niemand zou ze missen

Hij legt de schuld niet bij deze werknemers zelf, maar bij de maatschappij. Door de automatisering zijn veel van dit soort ‘onzinbanen’ gecreëerd. Als de banen er niet zouden zijn, zou niemand ze missen, is zijn mening. 

Hij schreef er een essay over (On the Penomenon of Bullshit Jobs) en het werd een hit. Daarin schrijft hij onder andere dat de laatste eeuw het aantal werknemers in bijvoorbeeld de agrarische sector dramatisch is afgenomen, maar in de sales en het management schrikbarend is toegenomen. 

We zijn niet minder uren gaan werken

Het aantal mensen in productieve banen daalde, maar daarentegen zijn we niet minder uren gaan werken en meer tijd gaan besteden aan ‘leuke dingen doen’. We hebben een hele nieuwe industrie gecreëerd. Onder meer die van human resources, public relations en telemarketing, om maar een paar branches te noemen. En hij noemt en passant ook voorbeelden als: hondenwassers en 24-7 pizza bezorgers. “Die alleen maar bestaan bij de gratie van al die mensen die werken in die andere (bedachte) branches’. Volgens hem dragen die niet werkelijk iets bij aan de maatschappij.

Vreselijke dagbesteding

Opvallend detail: hij kreeg naar aanleiding van zijn essay veel reacties van mensen die zo’n baan hadden en het ook zelf een vreselijke dagbesteding vonden. Die reacties bundelde hij in Bullshit Jobs dat dit jaar uitkwam. Hij schijnt ook met een oplossing te komen. Het laat zich raden welke dat is… 

Bron: AD.nl