Kees Driehuis gaat met pensioen

Per Seconde Wijzer, één van de klassiekers van de Nederlandse televisie. De kennisquiz gaat gewoon door, maar presentator Kees Driehuis gaat met pensioen. Wie zijn opvolger wordt is nog niet bekend.

Bijna dertig jaar heeft hij het gepresenteerd, één van de klassiekers van de Nederlandse tv. Eigenlijk wás hij het. Kees Driehuis en de kennisquiz Per Seconde Wijzer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De goedlachse presentator met het ronde brilletje leidt de quiz op een rustige manier, maar kan soms verrassend adrem en humoristisch uit de hoek komen. Meerdere generaties zijn opgegroeid met Kees en Per Seconde Wijzer. Verschillende categorieën, secondes die wegtikken en jokers bij een fout antwoord.  En een klokje voor de vertrekkende deelnemers.

Bob de Rooij was ooit kandidaat

Het succes van het programma laat zich niet zo makkelijk verklaren. Misschien is het de kracht van de eenvoud. Overigens werd de eerste aflevering al in 1967 uitgezonden. Eerst met Joop Simons, daarna met Berend Boudewijn. Maar al snel stopte de quiz weer en het duurde twintig jaar totdat Kees Driehuis het stokje overnam. Er zijn in de loop der jaren de nodige persiflages gemaakt, onder andere door Koefnoen. Paul de Leeuw was ooit als Bob de Rooij kandidaat in het programma. Legendarisch fragment.

Driehuis gaat na dit seizoen met pensioen. Hij werkte meer dan veertig jaar voor VARA/BNN en was onder meer redacteur bij Sonja Barend en eindredacteur van Zembla. Ook presenteerde hij Nova en Buitenhof. Per Seconde Wijzer krijgt vanaf het najaar een nieuwe presentator. Wie dat wordt, is nog niet bekend gemaakt. Maar we hoeven dus nog niet afscheid te nemen van de kennisquiz. Wel van Kees.

Kijk hier om de uitzending te bekijken met Bob de Rooij.

 

Bron: NOS, foto: ANP