In één keer een felle pijnscheut in mijn linkerkuit. Auw!

Tietia Feikens
19-4-2017, week 6
Hardloopgroep 50plusinfriesland

Afgelopen weekend, het paasweekend, was ik met Jan in Oudemirdum, in ons zomerhuisje. Het was koud maar het weer was goed en de kachel snorde gezellig. Zondagochtend besloot ik mijn hardloophuiswerk te gaan doen. In het bos! In de kamer, bij de kachel deed ik mijn warming-up. En vervolgens wandeldribbelde ik het bos in. Heerlijk! De frisse, koude ochtendlucht prikte in mijn neus en longen en ik rook de geur van het ontwakende bos. De zon scheen en de vogels gaven een zondagochtend-concert. Ik voelde me happy en het hardlopen ging lekker. Onderweg zag ik allerlei vogels: vinkjes, koolmezen, merels, roodborstjes, winterkoninkjes en zelfs een grote bonte specht! Ik rende naar het dorp, een afstand van ongeveer 2,5 kilometer. Ik denk dat ik niet langer dan 3 minuten aaneengesloten hardliep maar dat maakte niet uit, het voelde goed. Tussenin wandelde ik actief, met de nadruk op actief want het was erg koud en ik wilde dat mijn spieren warm bleven. Vanuit het dorp rende ik via de grote weg terug. Op een gegeven moment, ik had net even een wandelpauze, liep er zomaar een ree de weg over. Ze had mij niet in de gaten want de wind was mijn kant op en ze kon me dus niet ruiken. Wat een prachtig plaatje! In het weiland naast de weg liep haar partner, of haar vriendin of wellicht een volwassen kind. Hoe dan ook ik voelde me dankbaar voor al die mooie natuur om me heen en vanwege het feit dat ik daar nu hardlopend van kon genieten.

Na ongeveer een half uur besloot ik nog een paar korte stukjes hard te lopen voor dat ik weer thuis was. En tijdens één van die korte stukjes ging het jammerlijk mis! In één keer een felle pijnscheut in mijn linkerkuit. Auw! Wat deed dat zeer! Eigenlijk wilde ik het liefst naar huis hinkelen maar ik besefte dat de spieren in mijn linker kuit dan zouden verkrampen door de kou. En het was nog bijna een kilometer tot het huisje. Dus ik dwong mezelf te wandelen en mijn voet goed af te wikkelen. Heel moeizaam ging dat maar na een tijdje iets soepeler, ook al bleef de pijn.

Er schoot van alles door mijn hoofd: was ik ernstig geblesseerd? Kon ik woensdag wel trainen? Kwam mijn vijf kilometer nu in gevaar? Moest ik een fysiotherapeut raadplegen? Eerlijk gezegd maakte ik me wel wat zorgen.

Nadat ik me thuis had opgefrist, smeerde ik Midalgan op mijn been en legde het te rusten op een krukje. Overigens is het aan te raden na de Midalgan extra goed de handen te wassen want nadat ik even later per ongeluk over mijn gezicht veegde, zag dit binnen enkele minuten net zo rood als mijn kuit. Vuurrood!

Dinsdag belde maakte ik een afspraak bij Chris Postma van Fysio058 en ik kon gelukkig dezelfde dag terecht. Hij constateerde een ‘zweepslag’( een lichte vorm). Dat vermoeden had ik al. Ik uitte mijn bezorgdheid. Dat ik de langzaamste van mijn hardloopgroep was en dat juist ik dit niet kon gebruiken en dat ik me afvroeg of mijn doel: de 5 kilometer tijdens de Loop van Leeuwarden niet in gevaar kwam. Chris kon me geruststellen: één week niet hardlopen maar volgende week woensdag meetrainen moest wel weer kunnen, zij het voorzichtig. En die vijf kilometer ging me zeker lukken. Ik was blij! Chris behandelde mijn kuit en die voelt nu al veel beter. Volgende week nog een behandeling en dan kan deze Paashaas er wel weer tegenaan!

Mijn groep trainde deze week in recreatiegebied ‘de Groene Ster’. Het weer was prima, zonneschijn en de locatie was een mooi decor voor de training. Ik had mijn wandelmaten gevraagd wat reacties op de training in de groepsapp te zetten, zodat ik die hier in mijn blog kon vermelden. Jolanda reageerde dat ze de training heerlijk vond! Ciska vond het prachtig en Anne vond het ‘cluppie’ heel leuk. Veel mensen bedankten Roelof, die ditmaal alleen de honneurs waarnam, voor de fijne training.

Er werd gestart met 12 lopers. Zeth had zich ziek afgemeld.

De looptraining vond dit keer plaats vóór Aquazoo waar volgens één van de lopers Wu Wen en Xing Ya verbleven, onze Nederlandse pandaberen. Volgende keer maar even beter naar het nieuwsbericht luisteren, lijkt me. De deelnemers moesten zich inbeelden dat ze een touwtje aan hun borst en aan hun hoofd hadden waaraan getrokken werd. Hierdoor kwam de focus te liggen op het rechtop lopen met de borst vooruit. De goede loophouding dus. Als een soort marionetten hupte iedereen langs de camping aldaar. Waar Sandra hevig werd afgeleid door romantische jeugdherinneringen. Hier kreeg ze haar eerste zoen! Gelukkig pakte ze snel de draad weer op. Er werd een afstand overbrugd van 6,69 kilometer die door Sandra werd afgelegd in 35,06 minuten, langzamer dan de rest van de groep. Dat krijg je van dat gezwijmel! Kas gaf aan wat last te hebben van zijn kuiten. Hanna was ditmaal ook langzamer dan de rest, die eer komt meestal mij toe. Ze gaf wel aan in een lekkere flow te zitten. En daar gaat het om! Ciska gaf op voorhand aan te twijfelen of ze de training wel vol zou houden, aangezien ze herstellende was van een buikgriep. Het lukte haar zonder problemen. Ik ben trots op mijn cluppie!

Zeker na het zien van de prachtige foto’s speet het me extra dat ik er niet bij had kunnen zijn. Maar volgende week ben ik weer van de partij!