Kan echt niet: kerstpost in januari

Te laat bezorgen van kerstkaarten, dat is toch uit het jaar nul! Wat moet je nou met zo'n laat kerstkaartje?

SP-Kamerlid Maarten Hijink is verbijsterd over het feit dat PostNL nog steeds niet alle kerstpost heeft bezorgd. ,,Te gek voor woorden,” reageert hij tegenover het AD. Ook 50Plus, VVD en D66 zijn ontsteld over de veel te late bezorging.

Binnen Nederland moet post normaal gesproken de volgende dag op de plaats van bestemming zijn. Voor kerstpost geldt drie dagen. Het AD meldde eerder al dat PostNL nog heel wat kerstpost moet bezorgen. Zelfs rouwkaarten vallen te laat op de deurmat. Volgens Hijink is het volstrekt onacceptabel om kerstpost een maand te laat te bezorgen. Ook 50Plus-voorman Henk Krol krijgt veel klachten over de late postbezorging. Hij vindt het erg triest dat het zelfs bij rouwkaarten misgaat. Hij overweegt om Kamervragen te stellen.

Staatssecretaris Mona Keijzer verantwoordelijk voor de postmarkt zegt dat toezichthouder ACM op de hoogte is van de late bezorging. ACM gaat volgens haar kijken of het om een eenmalig incident gaat of dat er andere problemen zijn. Jan Paternotte, Kamerlid van D66 wil dat Keijzer met een brief komt waarin het probleem opgehelderd wordt.

En wat zegt PostNL zelf?

En wat zegt PostNL zelf? Die verklaart dat het om ‘herstelpost’ gaat. Kaarten waarop een verkeerd huisnummer of postcode staat.Volgens postbezorgers is dat klinkklare onzin. Zij stellen dat het te maken heeft met een nieuw sorteersysteem wat vlak voor kerst is ingevoerd. Kamerlid Hijink is ook van mening dat het te maken heeft met het nieuwe systeem. Een maand vertraging door verkeerde postcodes is volgens hem absoluut niet geloofwaardig.

PostNL bevestigt dat het sorteerproces inderdaad is gewijzigd, maar verklaart dat nog niet in het hele land het proces is veranderd. Cijfers over de bezorging in de kerstperiode heeft PostNL niet. Zij blijven benadrukken dat het grootste gedeelte van de bezorging wel goed is gegaan.