‘De Jeugd van Toen’ Ruimzicht succesvoorbeeld

BARNEVELD – Circa 25 wijkbewoners en bewoners van Ruimzicht kwamen naar de sportieve bijeenkomst van ‘De Jeugd van Toen’. Deze bijeenkomst was extra feestelijk omdat de zogenaamde SamenKracht80+handboeken zijn uitgereikt waarin ‘De Jeugd van Toen’ als succesvoorbeeld een prominente plaats heeft gekregen.

Hoe kunnen 80+ senioren meedoen en van betekenis zijn in de buurt? Dat was de centrale vraag binnen het Europese pilotproject SamenKracht80+. Samen met wijkbewoners, bewoners van Ruimzicht, bewoners van aanleunwoningen Rozenhof, Welzijn Barneveld, zorggroep ENA, de cliëntenraad Ruimzicht en jongeren is maandenlang gesproken over wat je zelf kunt doen om vitaal te blijven én wat je samen kunt oppakken. Hierdoor is het initiatief ‘De Jeugd van Toen’ ontstaan: laagdrempelige en open activiteiten voor iedereen, die zich rekent tot de jeugd van toen in het ‘clubhuis’ (het Dorpsplein van Ruimzicht – elke tweede dinsdagmiddag van de maand).

Zelf bedenken thema’s
Deze keer is als thema beweging gekozen. ENA-begeleider Geralda verzorgde de sportieve middag, die bestond uit bewegen met de handen, ‘veilig’ tennissen met ballonnen en parachute hooghouden met kleine balletjes met gezellige, Hollandse muziek op de achtergrond. “Het is echt vóór en dóór 80+. Zij bedenken zelf thema’s en nemen de organisatie van activiteiten op zich”, zegt Els van Daal van zorggroep ENA. Het thema voor de volgende bijeenkomst is ook al bepaald: een uitje naar een sfeervol tuincentrum in de regio waarbij een busje en auto’s in een mum van tijd met elkaar worden geregeld, inclusief ieders financiële bijdrage.

Barneveld onderdeel in handboek
Het Active80+ project is één jaar geleden opgestart en afgelopen 1 november afgerond. De ervaringen met de training en de projecten zijn gebundeld in twee handboeken: één voor trainers en één voor de praktijk. Joke de Ruiter van Oudere Vrouwen Netwerk (OVN-NL) reikte in het bijzijn van onder meer het oudste lid Jenny Schneider van Egten (90) deze twee handboeken uit. “Er zijn diverse projecten beschreven in het handboek. Barneveld met Ruimzicht is absoluut een succesvoorbeeld. Het is eerlijk gezegd ons sterproject dat heeft geresulteerd in de start van ‘De Jeugd van Toen’. Mede door dit succes zijn er financiën toegekend om dit initiatief verder landelijk uit te breiden”, vult Kees Penninx van ActivAge tevreden aan.

Wat is Samenkracht 80+
Samenkracht80+ is de Nederlandse bijdrage aan het Europese Erasmus+ project ‘Active80+’, waaraan ook Duitsland, Oostenrijk, Litouwen en Italië deelnemen. Samenkracht80+ is een project van het Oudere Vrouwen Netwerk- Nederland in samenwerking met ActivAge en gaat over de vraag: hoe kunnen 80+ ouderen meedoen en van betekenis zijn in de lokale gemeenschap? Veel initiatieven zijn gericht op vitale 60+. Bij dit project ligt de focus juist op de groep 80+. Het is van groot belang deze groep het gevoel te geven ‘ertoe te doen’.

Zorggroep ENA bestaat uit de woonzorgcentra Nieuw Avondrust (Voorthuizen), Ruimzicht (Barneveld) en Het Huis in de Wei (Scherpenzeel). De bewoners in en rond het woonzorgcentrum staan midden in het leven. De betrokken medewerkers zorgen voor een veilige en beschermende omgeving. Een plek om fijn te wonen én te werken. Het gevoel van samen…