Jeroen van Koningsbrugge: “Ik heb weer tijd voor nuance. Heerlijk!”

Jeroen van Koningsbrugge over het stuk The Great Gatsby waarin hij de hoofdrol speelt: "Mensen doen alsóf ze gelukkig zijn, terwijl ze eigenlijk in een depressie verkeren. Stop met vergelijken en wees blij met wie je bent!”

Zanger, acteur en cabaretier Jeroen van Koningsbrugge speelt komend seizoen de hoofdrol in de klassieker The Great Gatsby door Toneelgroep Maastricht (TGM). “Het is mijn eerste hoofdrol in een serieus toneelstuk. Dit móest ik gewoon doen.” 

Volgens TGM-regisseur Servé Hermans kon alleen Jeroen van Koningsbrugge de mythische figuur Jay Gatsby spelen. “Hij belde me op en zei: Jeroen, als jij het niet wil doen, dan gaat het hele stuk niet door.” De acteur lacht: “Je zult begrijpen: de druk was hoog. We gingen samen eten. Er was gelijk een klik. Servé heeft hetzelfde kinderlijke enthousiasme als ik. En een heldere blik op wat hij wil.”

“Nee, ik ben geen miljonair en geen crimineel.”

Met de theatervoorstelling The Great Gatsby brengt Toneelgroep Maastricht F. Scott Fitzgeralds beroemde en vaak verfilmde klassieker uit 1925 naar het hier en nu. Het stuk gaat over de ongrijpbare miljonair Jay Gatsby. Door list en bedrog weet deze selfmade man een fortuin op te bouwen. Klaarblijkelijk vooral om zijn grote liefde Daisy te veroveren. Iedereen kent hem of heeft een beeld van hem. Er wordt gesmoesd: Wie is die man? Maar niemand heeft een duidelijk antwoord.

Jeroen van Koningsbrugge begrijpt natuurlijk best waarom hij, als acteur, zanger én veel besproken BN’er, de ideale vertolker is van de ondoorgrondelijke personage Gatsby.  “De hoofdrolspeler moest bekendheid uitstralen. Veel mensen kennen mij, vooral van tv. Net als over Gatsby wordt over mij veel geroddeld. Wie ík echt ben, dat weet het publiek ook niet, want mijn privéleven houd ik voor mezelf. Tja, en daar houdt de vergelijking met Jay Gatsby ook wel meteen op hoor. Nee, ik ben geen miljonair en geen crimineel.”

“Dit moest ik gewoon doen”

Met The Great Gatsby staat Van Koningsbrugge weer voor het eerst sinds zeventien jaar in een toneelstuk. In een ver verleden begon hij zijn theatercarrière op de Toneelacademie in Maastricht. “Na een jaar werd ik eraf geschopt. Zo vonden me daar te veel gevormd.”

De Kleinkunstacademie in Amsterdam wilde hem wel hebben. Van Koningsbrugge speelde in onder meer Hamlet en Gilgamesj. Daarna werd hij vooral bekend als zanger en rolde hij vanzelf in populaire tv-series en programma’s zoals De Lama’s, Smeris, Draadstaal en Ik hou van Holland. “Nu probeer ik de balans te vinden tussen dingen die ik écht heel graag doe en dingen die de huur betalen”, vertelt Van Koningsbrugge. “The Great Gatsby móest ik gewoon doen. Het is een grote creatieve uitdaging. Mijn eerste echte hoofdrol in een serieus toneelstuk.”

“Wees blij met wie je bent”

Voordat hij met The Great Gatsby op tournee gaat, repeteert Van Koningsbrugge zo’n twee maanden onafgebroken in Maastricht. “Dat is zó fijn! De repetities voelen alsof ik aan mezelf aan het knutselen ben, mijn hersens weer lekker train. Elk woord in het script wordt vijf keer omgedraaid. Wat zeg ik eigenlijk? Waarom ligt dáár de klemtoon? In het theater is een goeie tekstinterpretatie en intonatie heilig. Dat vind ik heerlijk. Ik heb echt tijd om nuance aan te brengen in mijn rol.”

Van Koningsbrugge zegt Gatsby vooral neer te zetten als een sociaal onhandige, wat kwetsbare man met een duidelijk plan. “Hij doet zichzelf voortdurend beter voor dan hij is. En blaast zijn leven gigantisch op uit blinde liefde voor een vrouw. Het thema van The Great Gatsby is natuurlijk hartstikke actueel. Onze Instagram-generatie laat alleen het beste van zichzelf zien op social media. Mensen doen alsóf ze gelukkig zijn, terwijl ze eigenlijk in een depressie verkeren. De grote les uit dit stuk is wat mij betreft: stop met vergelijken en wees blij met wie je bent!”

Toneelgroep Maastricht presenteert The Great Gatsby, van 14 februari tot en met 1 juni 2020 te zien in de theaters in Nederland en België.