Je huis in het Guiness Book of Records

Dacht je met je nieuwe dakkapel een statement te maken? Dat is niks vergeleken met deze uiterst bijzondere woningen. Lees en huiver.

Deze maand staan bij 50+ huis en tuin centraal. Ik benader het onderwerp vandaag met een knipoog en heb het Guinness Book of Records erbij gepakt. Mensen verzinnen de meest bijzondere vormen en inrichtingen voor hun huis en verdienen met die creativiteit soms een plekje in het grote recordboek.

Zo heeft professioneel skateboarder Philipp het grootste skateboardpark in huis, staat in Amerika het grootste huis in de vorm van een schoen dat natuurlijk van een schoenenfabrikant is, leeft Bruce Campbell in het grootste vliegtuighuis, namelijk in een oude Boeing 727 en had Sim Jae-Duck, die zich Mr. Toilet noemde, het grootste huis in de vorm van een toilet. Het heet Haewoojae en dat betekent ‘toevluchtsoord waar iemand zijn problemen kan oplossen’. Logisch wel. Je komt via de rand van de pot het huis binnen. Helaas leeft Mr. Toilet niet meer, maar zijn huis maakt nu onderdeel uit van een heus toilettenthemapark met grappige sculpturen en wetenswaardigheden over hygiëne. Daar willen we natuurlijk allemaal meteen heen. Op naar Zuid-Korea!

Toilethuis

Er zijn nog veel meer bijzondere recordstulpjes. Je zult wel op wereldreis moeten om ze te kunnen zien.

Bereik van 360 graden

Stel je voor dat je altijd het beste uitzicht en de juiste lichtinval kunt creëren. Dat zou toch geweldig zijn! Maar dan moet je huis dus kunnen bewegen. Bohumil Lhota uit Tjechië leek het ook wel wat en ging in 1981 aan de slag met de bouw van dit bijzondere huis, dat pas in 2002 af was. Het kan niet alleen helemaal ronddraaien, maar ook op en neer bewegen, waardoor het uitzicht ook in verticale richting varieert. Hopelijk is het uitzicht al die moeite waard.

360graden huis

Meest transparante huis

Een huis met muren en vloeren van glas, dat klinkt als een bijzonder ontwerp en dat is het ook. Sou Fukimoto Architects uit Japan ontwierp het en liet zich daarbij inspireren door ‘wonen in een boom’. Het is apart en vooral heel open. De vraag dient zich dan ook aan wie daar in wil wonen. En wie bereid is al dat glas streeploos te houden. Blijkbaar zagen de best nog jonge Namba-san en haar partner het wel zitten. Of ze exhibitionistisch van aard zijn vertelt het verhaal niet, maar erg op hun privacy gesteld kunnen ze niet zijn. De enige plek waar ze niet te zien zijn is op het toilet en in de badkamer. Wel heeft het huis gordijnen, maar die zijn overdag open. Hun huis heet NA House en staat in Tokyo. Bekijk hier een filmpje van het huis.

Transparant huis

Hoogste huis aan een klimmuur

Eh. Ok. Zijn er meer huizen aan klimmuren dan? Tussen mei en augustus 2009 leefden twee kunstenaar (en broers) uit Brazilië op een klimmuur in Rio de Janeiro. Het kunstproject heette À Parede (aan de muur) en hun meubelen hingen tien meter boven de grond aan de zijkant van een kunstgalerie. Ze gebruikten klimmaterialen om zich tussen bank, bed, hangmat en stoel te verplaatsen en sliepen, aten en werkten twaalf uur per dag in dit bijzondere ‘huis’. Alleen als ze in die periode naar het toilet moesten kwamen ze even naar beneden. Gezelligheid alom natuurlijk, want iedereen kwam even kijken of een praatje maken. Wel hadden de broers naar eigen zeggen een beetje last van dronkaards die hen ’s nachts wakker hielden om hun boeiende levensverhaal te vertellen. Dat is al vervelend als je in een gewoon huis woont, maar hangend aan een klimmuur zit je er helemaal niet op te wachten. Oh ja en regen vonden ze ook best wel vervelend.

Huis op klimmuur

 

Dan hier nog een paar wat gewonere records:

  • Het grootste huis is meteen ook het hoogste en het duurste en staat in India. Voor 2 miljard euro heb je een woonoppervlak van 37.000 m2 en het pand is 173 meter hoog.
  • Het smalste huis is op het smalste punt slechts 92 cm breed en staat in Polen.
  • Het grootste wooncomplex qua capaciteit in Mekka herbergt 65.000 bewoners.