close
  • vrijdag 17 september
Vrije tijd

Je hebt een inspirerende topdag als je TEDxFryslân bezoekt!

Je hebt een inspirerende topdag als je TEDxFryslân bezoekt!

Op 4 oktober wordt in Leeuwarden het jaarlijks TED-event georganiseerd. TED-talks komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, waar in 1984 de eerste talk werd gegeven. Het is een wereldwijd concept en bestaat uit ‘power talks’ van maximaal achttien minuten die tot doel hebben mensen te stimuleren en inspireren om hun ideeën te delen en in de praktijk te brengen.

Spannend thema: ‘Just shut up and dance’

Vrijwilligers maken het allemaal mogelijk, het evenement kost de bezoeker niks. ‘Ideas worth spreading’ dat is waar het om draait bij TED. Die letters staan voor Technology, Education en Design. Dit jaar vindt er in het kader van Culturele Hoofdstad een speciale editie plaats in Leeuwarden, op het podium van Neushoorn. Eric Voigt, licentiehouder van TEDxFryslân, is ervan overtuigd dat de sprekers zullen inspireren met het thema: ‘Just shut up and dance’. Wat staat voor zoiets als: niet klagen, maar je passie volgen. Ze spreken vanuit hun hart.

Maar liefst acht sprekers moedigen de bezoekers van deze editie aan om onderling ideeën te delen en elkaar te inspireren. “We weten zeker dat dit kan leiden tot veranderingen in het leven of in het werk van mensen. Hier hebben we uit voorgaande jaren mooie voorbeelden van,’’ vertelt Voigt, die samen met het team van vrijwilligers sinds oktober vorig jaar gewerkt heeft aan deze speciale CH2018-editie.

Bijzondere sprekers

Een schrijver, een zelfstandig ondernemer, een wereldkampioene freediving, een danser en een therapeut. Toevallig bij elkaar gebracht? Zeker niet. Ontdek zelf de rode draad. Jeroen Stek, provocatief- en systeemtherapeut is een bevlogen en enthousiast positief mens die met humor de wereld in kijkt. Hij is de oprichter van Mens² Producties en vertelt hoe hij de relatie tussen mensen ziet. Eldridge Labinjo, danser (Scapino Ballet Rotterdam), coach en doorgewinterd spreker is expert op het gebied van (non-verbale) communicatie en inspireert met zijn verhaal over het mentale welzijn van mensen.

Marlous van der Veen, experimenteert met een minimalistische levensstijl in een wereld van overvloed. Haar stelling is: meer met minder. Nanja van den Broek, moeder van twee kinderen en wereldrecordhoudster freediving, vertelt over haar moed de diepe oceaan in te gaan. Freek Ronner, ‘corporate rebel’ in hart en nieren, legt uit waarom werk ook leuk kan zijn. Hooman Nassini, theaterproducent, zet vluchtelingen op het podium en vecht tegen stereotypering. Nathan Vos, journalist en hoofdredacteur van ZIN Magazine, vertelt over het verlies van zijn broer. Anja Kanters en Florien Dirkse zullen je vertellen hoe je je dromen kunt bereiken met behulp van intuïtie.

Winnaars LC-awards

In de Grote Zaal van Neushoorn kunnen bezoekers luisteren naar de sprekers, in de kleinere zalen wordt het evenement live gestreamd en staan de winnaars van de LC-awards 2018 op het podium. Volgens de Leeuwarder Courant ‘het neusje van de zalm van het Friese onderwijs’. Voigt beaamt dit: “Wij zijn trots dat we deze studenten naast ons hoofdprogramma de kans kunnen bieden hun verhaal te delen met ons publiek. Wie weet wat de toekomst hen nog gaat brengen.’’ Hoe de toekomst eruitziet voor sprekers uit voorgaande TEDxFryslân-edities krijgt het publiek ook te horen. Voigt: “Natuurlijk volgen we onze sprekers van eerdere edities. Enkele van hen hebben we bereid gevonden te vertellen wat er terechtgekomen is van hun ideeën.’’

Er zelf bij zijn?

Met edities in Drachten (2015) ‘Work Hard, Play Hard’, Heerenveen (2016) ‘To dare reality’ en Sneek (2017) ‘All about me’ heeft TEDxFryslân vaste grond aan de voeten gekregen. “Uniek,’’ zegt Voigt. “We organiseren alles met vrijwilligers, partners en sponsors. Dankzij hun toewijding en belangeloze inzet maken we dit prachtige event elk jaar mogelijk.’’

Kaarten voor tot TEDxFryslân zijn gratis te boeken op www.tedx.frl

Geschreven door: Redactie