close
  • donderdag 24 september
Culinair

Je geniet meer van je eten als je er een foto van maakt

Je geniet meer van je eten als je er een foto van maakt

Je gaat lekker uit eten met vrienden en de ober brengt borden met allemaal lekkernijen. Het water loopt je in de mond, maar je kunt nog niet beginnen. Sterker nog, niemand mag nog beginnen. Want eerst moet de tafel met het onaangeroerde eten op de foto. Je checkt op Facebook in bij het restaurant waar je zit, plaatst de foto en dan mag iedereen eindelijk aanvallen. Bij het toetje, dat er werkelijk zalig uitziet, herhaalt zich dit tafereel.

Foto maken en delen

Of je hebt uren in de keuken gestaan en het recept is buitengewoon goed gelukt. Je maakt de borden prachtig op, zet ze op tafel en maakt een foto voor op Instagram. Pas dan roep je de rest van de familie om te zeggen dat het eten klaar is. De kaarsjes op de zelfgemaakte verjaardagstaart mogen niet uitgeblazen worden totdat die voor eeuwig vastligt op de gevoelige plaat en ook het glas wijn met de blokjes kaas moeten er ‘s avonds aan geloven. Sfeervol verlicht door een kaarsje, zodat het echt gezellig lijkt.

Smaakt lekkerder

toetjeHet is een nieuw fenomeen om van alles wat je eet en er lekker uitziet (want zeg nou zelf, een mislukte taart zie je nergens) een foto te maken en te delen op social media. Waarom we dat doen is voer voor psychologen en de achterliggende reden zal per persoon verschillen. Wat wel is gebleken, is dat eten waarvan je een foto hebt gemaakt en gedeeld, lekkerder smaakt. De spanning vooraf is groter en het oordeel over het voedsel positiever. De verklaring ligt trouwens volgens onderzoek niet in de foto zelf, maar in het uitstellen van de maaltijd. Het verlangen wordt als het ware aangewakkerd als je niet meteen aanvalt. Je zou dus net zo goed even een paar minuten naar je bord kunnen staren om het eten dat erop ligt lekkerder te vinden.

Extra calorieën

Maak je thuis vaak een foto van het eten dat je gekookt hebt? Let dan op. Doordat je alles net wat mooier wilt fotograferen, leg je meer op je bord of doe je het kommetje met toetje net wat voller. Een beetje extra geraspte kaas erover, een grote toef slagroom of een extra schepje topping. Vervolgens eet je dat natuurlijk op. Dat scheelt toch ongemerkt aardig wat calorieën.

Stok achter de deur

Wil je gezond eten en heb je een stok achter de deur nodig? Dan werkt foto’s plaatsen erg effectief. Je volgers steunen je in je pogingen alleen nog maar verantwoorde dingen op tafel te zetten en dat schijnt je te stimuleren om het vol te houden. Daarnaast weet iedereen dat je gezond bezig bent en dan wil je niet gezien worden bij de snackbar.

Vegaspies

Geschreven door: Redactie