Japanse alleenstaande vrouwen hebben een ‘schaduwman’

Voel je je wel eens onveilig als alleenstaande vrouw? In Japan hebben ze daar iets op gevonden.

In Japen is er een manier gevonden om vrouwen een veilig gevoel te geven als ze alleen thuis zijn. Ze proberen inbrekers af te schrikken met de ‘schaduwman’. Ook ons land telt steeds meer singles.

Er zijn steeds meer alleenstaanden in Nederland. Volgens hoogleraar sociale demografie Jan Latten is de helft van alle huishoudens in 2050 zelfs alleenstaand. Er is dus een flinke groei gaande. In 2017 telde Nederland 7,8 miljoen huishoudens en bijna 3 miljoen alleenstaanden. 

Een man in de woning

Nu staan vrouwen tegenwoordig heel goed hun mannetje, maar in sommige situaties kun je je als vrouw best onveilig voelen als je alleen thuis bent. In Japan, een land met 1,4 miljoen alleenstaande vrouwen, hebben ze daar iets op gevonden, de zogenoemde ‘schaduwman’. Het zou inbrekers afschrikken want het lijkt immers alsof er een man aanwezig is in de woning. Je hebt er slechts een app en een projector voor nodig. Zelf mag je dan de bewegingen kiezen die worden geprojecteerd op je gordijn. In dit filmpje zie je hoe dit werkt. 

Geweld tegen vrouwen tegengaan

Je kunt kiezen voor bewegingen als boksen, dansen, lezen en zelfs stofzuigen. Er wordt nog aan gewerkt om het aantal bewegingen uit te breiden. Volgens crimineel psycholoog Masayuki Kiriu van de Universiteit van Tokio is de schaduwman een eerste aanzet tot meer aandacht voor maatregelen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. 

Aantal opmerkingen hebben wij wel: wat doe je als je geen gordijnen hebt, maar bijvoorbeeld jaloezieën of lamellen? En waarom moet het een man zijn? De app uitbreiden met bijvoorbeeld een grote groep mensen die zich in de woning lijkt te bewegen zou ook heel goed kunnen. 

Bron: NOS.nl