close
  • dinsdag 7 juli
Relatie en gezin

Januari is een kille maand: meer scheidingen dan huwelijken

Januari is een kille maand: meer scheidingen dan huwelijken

Januari is de minst romantische maand van het jaar. Het is geen aantrekkelijke maand om in het huwelijksbootje te stappen. En nu blijkt ook nog eens uit cijfers dat vanaf 2010 zelfs meer mensen scheiden dan trouwen in de maand januari.

Deze cijfers werden door de Nationale Echtscheidingsmontior opgesteld met data van het CBS en Eurostat. Niet verrassend, zeggen relatietherapeuten, want zij zien ieder jaar een piek in januari. Reden hiervoor: de kerstvakantie. Je wordt uit je dagelijkse ritme gehaald en hebt opeens ‘quality time’ samen. Zo kom je erachter dat je uit elkaar gegroeid bent. De feestdagen zijn verschrikkelijk en je irriteert je aan van alles en nog wat. Zo erg dat je de beslissing neemt om in het nieuwe jaar een echtscheiding aan te vragen.

Nederlanders scheiden bovengemiddeld vaak

Nederlandse stellen liggen ver boven het gemiddelde als het om het aanvragen van echtscheidingen gaat. Gemiddeld worden er in Europa per 100 afgesloten huwelijken 43,4 echtscheidingen ingediend. In Nederland is dat 51,2. Koploper in Europa is Portugal. Daar werden namelijk 68 huwelijken beëindigd. Dat dit geen incident was blijkt ook uit de data van 2016 toen er voor elke 100 huwelijken 69 scheidingen waren.

Steeds meer gescheiden inwoners

Er worden steeds meer scheidingen aangevraagd en gescheiden mensen gaan niet zo snel opnieuw trouwen. Hierdoor neemt vrijwel in iedere gemeente het percentage gescheiden inwoners toe. Mannen trouwen overigens vaker opnieuw. Van alle Nederlanders die in 2017 opnieuw trouwden, was namelijk 52,6 procent mannelijk.

Vooral in de rijkere gemeenten in de Randstad is het verschil het grootst. In Oegstgeest, Laren en Amstelveen bijvoorbeeld is van alle gescheiden inwoners slechts 37% man. In Wassenaar en Laren komt dit percentage neer op 38%.

Wil je meer regionale data over echtscheidingen weten? Neem dan eens een kijkje op de Nationale Echtscheidingsmonitor.

Geschreven door: Redactie