Het is volgende week meer voorjaar dan winter

Na een redelijk onstuimig weekend kunnen we ons volgende week opmaken voor lenteachtig weer met een zonnetje. De temperatuur loopt woensdag lokaal zelfs op naar 13 graden. Er blijven grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, weet weerbureau Weerplaza.

De motsneeuw die vandaag door het hele land valt, zet vannacht door. ,,We krijgen te maken met dikkere bewolking en in het noorden zal het vannacht op enkele plekken zelfs wit worden”, legt meteoroloog Wilfred Janssen uit. Ook in de rest van het land voorspelt hij voor morgen winterse neerslag.

Het koufront kan op hoger gelegen gebieden, zoals de Veluwe, voor een sneeuwlaag van vijf centimeter zorgen. ,,In de loop van de dag loopt de temperatuur op en gaat de sneeuw over in regen. In de late avond volgt nog een neerslaggebied.”

IJzel
Doordat morgennacht het kwik onder 0 duikt, ontstaat er zondagochtend opnieuw natte sneeuw. Janssen: ,,In het noorden gaat het mogelijk zelfs om ijzel omdat de grond nog bevroren is.”

Wie klaar is met de kou, kan uitzien naar de dagen erna. ,,Het is volgende week meer voorjaar dan winter. Woensdag kan het oplopen tot 13 graden. Doordat het ’s nachts wel vriest, is het ’s ochtends handschoenen-weer. ’s Middags kun je bij wijze van spreken zo het terras op.”

De kans op zon is maandag 30 procent, dinsdag en woensdag loopt het op tot 70 procent.