Is private lease iets voor jou?

Privé een auto leasen. Wat zijn de voor- en nadelen.

Wie liever een nieuwe auto rijdt dan een tweedehands, geen lening wil afsluiten of zijn spaarcenten wil inzetten, heeft nu de mogelijkheid particulier een auto te leasen. De tijd dat je louter een lease-auto kon rijden via ‘de zaak’ lijkt voorbij, er is steeds meer belangstelling voor private-lease.

De auto ruikt nieuw, rijdt als een zonnetje en blinkt in de voorjaarszon. Geen krasje, geen deukje en voorzien van alle mogelijke accessoires. Zomaar een paar geneugten van een nieuwe bolide. Veel mensen houden ervan. Maar een nieuwe auto kost een duit. Dan gaat het om de keuze tussen het afsluiten van een lening, alle spaargeld inzetten of een auto leasen.

Je hoeft er bij het invullen van je belastingaangifte geen rekening mee te houden

Particulier een auto leasen ofwel private lease betekent een nieuwe auto rijden tegen een vast maandbedrag. De auto is weliswaar niet van jou, maar je hoeft alleen maar je portemonnee te trekken als je gaat tanken. Bij het leasebedrag, dat je per maand betaalt, zitten meestal inbegrepen: reparatie en onderhoud, pechhulp, onderhoud, bandenvervanging, schadeherstel, glasreparatie, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, afleveringskosten, verwijderingsbijdrage, afschrijvingskosten én garantie. Bovendien hoef je bij het invullen van je belastingaangifte geen rekening te houden met je auto als deze prive wordt geleasd. Bij een zakelijke auto is dat anders.

Extra voordelen

“Naast deze voordelen bieden sommige autobedrijven ook extra voordelen zoals een schadeverwerking voor inzittenden, rechtsbijstandverzekering en Europese pechhulp,” vertelt Sjoerd Koopmans van ABD Renault in Friesland. “Wie bijvoorbeeld met een leaseauto van ons ergens in het buitenland zou stranden krijgt binnen 24 uur vervangend vervoer aangeboden.”

Het is natuurlijk wel zo dat je voor een aantal jaren een financiële deal met een garage hebt. Vier jaar is gebruikelijk. Maar je kunt ook kiezen voor een jaar of vijf jaar. Hoe langer de leaseperiode hoe goedkoper het wordt.

Check het afgesproken aantal kilometers

Check ook even het afgesproken aantal kilometers dat er met de auto wordt gereden, ga je een grens over dan moet er worden betaald. Vergelijk het met je belbundel van je telefoon. Meestal wordt 10.000 kilometer per jaar afgesproken. Kijk goed wat er bij jouw privé situatie past.

Berekening

Leasen pakt in sommige gevallen goedkoper uit dan wanneer je een lening zou moeten afsluiten om een nieuwe te kunnen rijden. Via de ANWB-site kun je berekenen wat in jouw situatie de kosten voor een bestaande auto zijn, of dat nu om je huidige auto gaat of een tweedehands auto die je op het oog hebt. Vervolgens kun je de berekening ook doen voor een private lease auto die je graag zou willen.

Controleer via de leasemaatschappij wat ze onder niet-acceptabele schade verstaan

Onverwachte kosten bij schade? Meestal zit dat allemaal in je leasepakket. Maar als de maatschappij de schade aan de auto niet op een andere partij kan verhalen, dan wordt jouw eigen risico aangesproken. Dat verschilt overigens per leasemaatschappij. Soms word je aangesproken op niet-acceptabele schade. Controleer via de leasemaatschappij wat ze daaronder verstaan. Kies je na een leaseperiode alsnog voor een eigen auto, dan zijn je schadevrije jaren niet verloren. Vraag een schadevrij rijden-verklaring op bij de leasemaatschappij en je laatste eigen verzekeraar. Met die bewijzen kun je bij je nieuwe verzekeraar terecht.

Als je een huis wilt kopen

Puntje van aandacht voor wie van plan is een woning te kopen. Wacht dan even met leasen of laat je goed informeren door een onafhankelijk hypotheek- of financieel adviseur hoe de mogelijke hypotheekverstrekker met je leasecontract om gaat. Door een private lease contract af te sluiten kom je op de lijst van de BKR. De BKR registreert 65 procent van: leaseprijs x het aantal leasemaanden. Dat is natuurlijk ook zo als je een lening af zou sluiten voor een nieuwe auto.

Ouder dan 75 jaar?

Check ook goed wat er gebeurt als je het contact voortijdig wilt ontbinden wegens privé omstandigheden zoals een ontslag of scheiding. En ben je ouder dan 75 jaar? Dat blijkt bij ongeveer de helft van de aanbieders een leeftijdsgrens.

Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen over private lease?

Stel dan je vraag via onderstaand formulier. Wij zorgen binnen 48 uur voor een antwoord.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met ABD Renault, specialist in Private Leasing.