Is met videoscheidsrechter voetbal eerlijker spel geworden?

Dankzij de VAR worden voetbalwedstrijden regelmatig stil gelegd. Goeie zaak of best irritant?

Door het WK zijn we inmiddels helemaal aan het beeld gewend. Er wordt gescoord, maar was het nou buitenspel of niet? De scheidsrechter legt de wedstrijd even stil, overlegt via zijn headset en loopt dan naar een naast het veld gelegen videohokje. Daarna kan het zomaar zijn dat de goal afgekeurd wordt. De video assistant referee, oftewel de VAR, heeft nu echt haar intrede gedaan in het voetbal.

Het duurde lang voordat de FIFA ermee wilde werken, maar het is na een paar weken WK al bijna gewoon. En een succes, vindt scheidsrechter Bas Nijhuis. De keren dat de VAR een doorslaggevende rol had in het toekennen van een doelpunt bleken achteraf allemaal terecht.

Harde tackles op enkels over het hoofd gezien

Er worden ook nog fouten gemaakt, beaamt Nijhuis. Zoals bij Argentinië-Kroatië, waarbij een aantal harde tackles op de enkels over het hoofd gezien werd. Overigens mag de videoscheidsrechter maar in vier situaties ingrijpen: bij een doelpunt, bij harde tackles, bij persoonswisselingen – krijgt de juiste speler wel de juiste kaart? – en bij strafschopmomenten.

Ook in de Eredivisie

Het grootste deel van de voetballiefhebbers is het met Nijhuis eens dat een wedstrijd eerlijker verloopt met een VAR. In Nederland gaat het roer vanaf komend seizoen ook om. De videoscheidsrechter was al actief in de strijd om de Johan Cruijff Schaal en de KNVB-beker, maar ook in de wedstrijden in de eredivisie doet de VAR nu haar intrede. De KNVB heeft met de belangenvereniging van scheidsrechters een akkoord bereikt over de arbeidsvoorwaarden. De invoering stond even op losse schroeven omdat beide partijen er niet uitkwamen, maar er is nu dus toch een overeenkomst. In eerste instantie zullen vooral ervaren videoscheidsrechters ingezet worden. Verder is besloten dat de zondagse duels van 12.30 uur vervroegd gaan worden naar 12.15 uur.

WK Rusland

Nu eerst nog de laatste wedstrijden van het WK. België boekte gister na een 2-0 achterstand tegen Japan een spectaculaire winst van 3-2 in de laatste seconden en treft straks Brazilië. We kunnen dus nog even heerlijk genieten. En we zullen Danny Makkelie, de meest ervaren VAR op het toernooi, nog regelmatig aan het werk zien.

Tenslotte voor de echte kenners: Het AD vroeg zich af hoe de WK geschiedenis eruit had gezien als de VAR er altijd al was geweest en zette de meest cruciale blunders van scheidsrechters op een rijtje. Lees het artikel hier.