Is kamperen nog wel van deze tijd? (vertel ons over jouw kampeeravontuur)

Jazeker! Maar er is in de loop der jaren wel veel veranderd. Natuurlijk zijn er nog altijd fervente kampeerders met een eigen tent, maar er staan ook veel luxe tenten klaar om gasten te ontvangen, het zogenoemde glamping. En dan zijn er nog altijd de caravan- en camperliefhebbers. In ieder geval blijken Nederlanders fervente aanhangers van kamperen, waarbij we zoveel mogelijk buiten willen zijn en met minimale bagage dagenlang onder een tentdoek, caravan- of camperdakje doorbrengen.

Het camping-avontuur blijft trekken. Cijfers van een paar jaar terug laten zien dat Nederlanders nog altijd massaal kamperen. 5,2 miljoen kampeerders op de camping is toch een heleboel. En de helft daarvan doet dat in eigen land.

Toegegeven, de camper is een hit. Vooral onder vijftigplussers, en ook de caravan scoort nog altijd hoog. Of we nog steeds nummer 1 in de wereld zijn met één caravan op de tien huishoudens is niet met zekerheid te zeggen, maar het zal er niet ver vanaf liggen.

We willen naar buiten, de stad uit

Mogelijk heeft ons dichtbevolkte land hiermee te maken. Zodra het vakantie is, willen we eruit en er vooral op uit. Aangezien veel mensen goede herinneringen hebben aan kamperen, doen we dat dan ook. Het is iets uit hun jeugd dat een fijn gevoel geeft en waarom zou dan iets anders gaan doen?

Wist je dat kamperen in de negentiende eeuw eigenlijk louter voor de elite was? Deze rijke stadsbewoners wilden wel eens iets anders en togen met z’n allen naar het platteland. Veelal op de fiets en met een tent. Beide waren in die tijd niet voor iedereen weggelegd.

Pas na de Tweede Wereldoorlog werd kamperen voor iedereen en kregen we daar ook steeds meer tijd voor. Er kwamen meer vrije dagen en vakantieweken voor werknemers. Had tot die tijd de ANWB een flinke vinger in de pap door kampeerregels te maken, in de jaren zestig en zeventig wilden we vooral vrij zijn en werden de kampeerkaart en het kampeerpaspoort afgeschaft en gingen we kamperen zoals we dat zelf wilden. Met steeds lichtere tenten. Het bleek bovendien steeds vaker de meest goedkope manier van vakantie vieren.

Inmiddels kennen we ook het glamping, dat een stuk luxer kamperen is en zijn er speciale plekken op campings waar de caravans en campers kunnen staan. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Vertel ons over jouw kampeeravontuur!

We zijn benieuwd naar jouw kampeerverhaal, waarmee we anderen kunnen inspireren. Ga je echt op avontuur met een tentje en een rugzak? Maak je een flinke tocht met een camper?

Stuur je inspirerende verhaal naar: [email protected] en tref jij je verhaal (met foto) terug op 50plusinnederland.nl.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top