Kreeg jij ook zo’n fikse loonstijging?

2018 zou het jaar zijn van de fikse salarisverhogingen. Je voelt het al aankomen... en hoe zit dat bij jou?

Veel mensen zijn er lekker mee gemaakt: een fikse loonstijging in 2018. Het jaar van de werknemer, werd 2018 genoemd. We zitten halverwege en nu blijkt dat al voor veel werknemers niet waar te zijn. 

Een loonsverhoging van minimaal 3,5 procent. Daar heeft menigeen zich op verheugd. Althans, daar zijn mensen met een vast dienstverband lekker mee gemaakt. Uiteindelijk lijkt het allemaal minder rooskleurig dan voorgesteld. 

FNV en CNV zagen het helemaal zitten

In 2018 moest er maar liefst voor 2,4 miljoen werkenden een nieuwe cao worden gecreëerd. Nieuwe afspraken over onder andere salaris en pensioen. Zowel FNV als CNV zagen die wijzigingen helemaal zitten, met name omdat ze er vanuit gingen dat de lonen zeker wel 3,5 procent zouden stijgen. Vorig jaar stegen de lonen van vaste werknemers gemiddeld maar 1,5 procent. In 2016 1,8. Dus die 3,5 procent leek een geweldige vooruitgang. Nu blijkt het in veel gevallen toch niet verder te komen dan 2,3 procent, zo constateert de werkgeversorganisatie AWVN. 

In de bouw stijgen de lonen wel sneller

Het is dan wel een stijging, maar die is minder hoog en stijgt ook minder snel. In de bouw stijgen de lonen wel sneller, mede doordat er een personeelstekort is. Datzelfde geldt voor de industrie en de zorg. Maar reken ook daar niet op het voorspelde percentage. Wel is het mogelijk dat een deel ervan in bijvoorbeeld scholing wordt gestoken. Maar dat voelt toch anders als je je loonstrook bekijkt. 

Afspraken zodat iemand langer door kan werken

Datzelfde gaat ook op voor de financiële aandacht die er is voor het langer kunnen doorwerken van werknemers, de zogenoemde duurzame inzetbaarheid. De pensioenleeftijd gaat immers omhoog. In meer dan driekwart van de cao’s wordt daar rekening mee gehouden. Het gaat om afspraken die er voor moeten zorgen dat iemand langer door kan werken. 

Bron: rtlz