Is het veilig om te investeren in crypto? 

Warren Buffett is waarschijnlijk de grootste investeringsgoeroe ter wereld. En zijn zakenpartner achter de schermen, Charlie Munger, is net zo goed op dit gebied. Munger heeft het beroemde betoog gehouden dat elke belegger, ongeacht zijn leeftijd, moet vasthouden aan investeringen die hij volledig begrijpt en alles moet vermijden dat zo complex is dat het verwarring veroorzaakt. Dat wijze advies is de perfecte introductie tot het onderwerp cryptocurrency, wat digitale valuta’s zijn waarin iedereen kan investeren, ongeacht zijn leeftijd. Zo is Qtum kopen bijvoorbeeld mogelijk om dit vervolgens hopelijk met waarde te verkopen. In dit artikel kun je meer lezen over het investeren in crypto. 

Wat is cryptocurrency? 

Cryptocurrency is een gedecentraliseerd elektronisch geldsysteem dat transacties bevestigt met behulp van blockchain-technologie, een openbaar gedistribueerd grootboek dat directe transacties mogelijk maakt. Voorstanders van crypto, de meer populaire verkorte naam, gebruiken het om goederen en diensten te kopen. Anderen beleggen erin zoals ze zouden doen met elke andere activaklasse, zoals gewone aandelen. Hierbij kiezen veel mensen voor Bitcoin, wat nog altijd verreweg de bekendste cryptovaluta is. Desondanks zijn er nog veel meer digitale munten waarin je kunt investeren, zoals bijvoorbeeld de Cardano crypto. Het is sowieso belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je in een cryptocoin geld investeert.

Hoe werkt cryptocurrency?

Elke bevestigde crypto transactie staat in een openbaar grootboek, wat dus een blockchain genoemd wordt, en wordt beveiligd door cryptografie. Peer-to-peer-transacties worden voltooid met behulp van cryptocurrency-wallets. Deze transacties worden gecodeerd en toegevoegd aan de openbare grootboeken met behulp van een proces dat ‘mining’ wordt genoemd. De transactiebedragen zijn openbaar, maar de identiteit van de persoon die ze heeft verzonden, is versleuteld.

Hoe werkt een blockchain?

Zie de blockchain als een gedecentraliseerd bankboek waarin transacties en saldi worden vastgelegd. Na een transactie worden de details verzonden naar alle gebruikers die een kopie van de blockchain hosten. Bepaalde gebruikers, bekend als miners, proberen vervolgens een cryptografische puzzel op te lossen met behulp van software waarmee ze een “blok” transacties aan het grootboek kunnen toevoegen. De mijnwerker die de puzzel eerst oplost, krijgt een paar nieuw gemijnde munten als beloning plus transactiekosten die zijn betaald door degenen die de transactie hebben gemaakt. 

Wat is crypto mining?

Degenen die de software en hardware gebruiken om transacties naar de blockchain te bevestigen, zijn cryptocurrency-mijnwerkers. Het oplossen van cryptografische puzzels met behulp van software om transacties aan de blockchain toe te voegen met de hoop munten als beloning te krijgen, is cryptocurrency-mining.

Kun je veilig investeren in crypto?

Nu je de basis van crypto kent, kun je waarschijnlijk een paar bijvoeglijke naamwoorden bedenken om het te beschrijven. Het is echter twijfelachtig of “veilig” daar een van is. Het verhandelen van crypto is op zijn best speculatief. Het is een zeer volatiele markt die gedecentraliseerd en ongereguleerd is. De waarde van bijvoorbeeld de Qtum crypto verandert dan ook flink. Hierdoor kun je de ene keer veel geld winnen, maar de andere keer juist je gehele investering verliezen. Wees daarom echt voorzichtig als je gaat investeren in cryptocurrency! 

De redactie van 50plus is niet betrokken bij of verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top