close
  • donderdag 2 april
Algemeen

Is het einde van de boekenbon in zicht?

Is het einde van de boekenbon in zicht?

Leuker dan geld geven en de echte boekenwurmen doe je er een groot plezier mee: de Nederlandse Boekenbon. Uitgebreid rondneuzen in de boekwinkel en naar huis gaan met een mooie aanwinst, en niet kunnen wachten om erin te beginnen. Wie heeft er niet met veel plezier een mooi boek gekocht met een boekenbon?

Maar de boekenbon dreigt na 84 jaar te verdwijnen, omdat de omzet in de loop van de tijd met vijftig procent is gedaald. Er is kort geleden door 1100 boekhandelaren gestemd over het voortbestaan van de boekenbon en de uitkomst is uiterst onzeker.

Cadeaukaart in plaats van bon

De boekenbon is de grondlegger van al die ander cadeaubonnen, die inmiddels geen bon meer zijn maar een plastic kaartje. De saunabon, de kledingbon, de klusbon en de parfumbon, er is keuze te over in cadeaukaartland. Ook de ervarings- en belevenisbonnen schieten als paddenstoelen uit de grond. De ietwat suffige boekenbon kan de concurrentie blijkbaar niet meer aan. Boeken worden veelal besteld via internet zoals bij Bol.com, waar de bon trouwens gewoon te besteden is. Maar dat is toch anders.

Het gaat ons schrijvers aan het hart. Want het was zo heerlijk om een boek uit te zoeken en die ietwat verfrommelde papieren boekenbon op de toonbank te leggen. Alsof je het boek zo meekrijgt, zonder de portemonnee te hoeven trekken. Och heerlijk. Met een cadeaukaart kunnen we ook leven. Wij hopen dan ook op een positief bericht over de stemming.

 

 

 

Geschreven door: Redactie