Internetrekening weer flink omhoog

Aanrader: vergelijk de prijzen van providers.

Als je internet traag is of zelfs eruit vliegt, baal je. Als dat gebeurt, is dat vaak ten gevolge van een steeds grotere hoeveelheid mensen die op hetzelfde moment data gebruiken. Traag internet willen internetproviders voorkomen en daar moet je voor betalen. Vanaf 1 juli gaan de prijzen voor internet (en tv) weer flink omhoog. 

Veel providers verhogen de prijzen. Twee euro per maand of meer duurder lijkt niet zo veel, maar op jaarbasis is dat toch altijd nog een paar tientjes. Bij sommige providers kan dat wel oplopen tot veertig euro op jaarbasis meer. 

Behoorlijk bedrag

Hans de kok, directeur van Pricewise, de organisatie die alle prijsstijgingen op een rij zette: “Op jaarbasis gaat het toch om een behoorlijk bedag. Bovendien is het belangrijk om goed naar de onderlinge verschillen in internetsnelheid en televisiepakketten te kijken. De verschillen per pakket kunnen aanzienlijk zijn.”

‘We verwachten dat dit niet de laatste keer is’

Ook vorig jaar stegen de prijzen al behoorlijk. Uit onderzoek van Pricewise bleek toen dat de prijzen met gemiddeld 22 euro op jaarbasis omhoog gingen. Daar komt dan nu nog eens zo’n verhoging bovenop. Afhankelijk van de provider en het pakket. “Telecomproviders investeren in betere netwerken en sneller internet, en dat blijven ze doen. We verwachten dan ook dat dit niet de laatste keer is dat providers hun abonnementsprijzen verhogen,” aldus De Kok. 

Contract kosteloos opzeggen

Een aantal voorbeelden: per 1 juli gaan de prijzen van KPN en Ziggo omhoog. Alsook die van T-Mobile, Telfort en XS4ALL. Gemiddeld twee tot drie euro per maand. Sommige providers verhogen alleen de prijzen voor nieuwe klanten. Bij andere krijgen vaste klanten sowieso een hogere rekening. Bij stijgingen die hoger liggen dan de huidige inflatie heb je het recht om je contract kosteloos op te zeggen.