Kleurrijk en oversized, jaren negentig mode is al tijden hot

We liepen er kleurrijk bij en hadden het niet eens in de gaten. Oversized deed het ook goed en het trainingspak had je niet aan om te gaan sporten, maar die droeg je gewoon de hele dag door. Inclusief een paar dr. Martens. Wat is er nou veranderd? Naar het schijnt niet veel. Wie goed om zich heen kijkt, treft de jaren negentig mode ruimschoots in het straatbeeld.

Meer dan dertig jaar geleden wisten we wel raad met de mode. De keuze was enorm en door middel van je kleding gaf je duidelijk aan waar je bij wilde horen. Je was hiphop, skater of gabber, een alto of een kakker. Typisch jaren negentig. Of toch niet? We schrijven dit dan wel toe aan die jaren negentig, maar veel van de mode van deze subculturen sijpelt weer terug het huidige modebeeld in.

De tijd dat het maar een saai boeltje was en iedereen een spijkerbroek een hoodie droeg, lijkt voorbij. Als je echt je ogen goed de kost geeft, ga je het herkennen. De kleding uit de jaren negentig, of een afgeleide daarvan. Jongens en meiden van nu die een felgekleurd trainingsjack dragen. Een verwijzing naar de toenmalige gabbercultuur. Een heel enkele keer tref je zelfs weer een naveltruitje.

Bomberjacks en tuinbroeken zijn terug

Weet je nog dat je naar de dumpstore ging om een jas te scoren? Een lange groene regenjas die niet onder deed voor een heuse trenchcoat van Burberry (het leek er niet op, maar voelde wel zo). Of je ging erheen voor de aanschaf van een kort jack met brede schouders, het bomberjack. Die bomberjacks tref je weer regelmatig in het straatbeeld. Ze zijn een beetje aan de tijd aangepast en zijn ook zeker niet tweedehands, maar deze mode is weer helemaal terug.

Droeg jij regelmatig een tuinbroek? Van ribcord bijvoorbeeld? Let eens goed op als je door de stad wandelt. Je ziet ze steeds vaker. Bekende spijkerbroekenmerken grossieren er weer in. Zelfs met korte pijpen. Wedden dat we komende winter de tuinbroek weer allemaal in de kast hebben hangen? Uiteraard met lekkere grote bruine Timberland schoenen eronder. Of een paar skateschoenen, uiteraard. Need we say more.

Alto’s en kakkers zijn er nog, of weer

Naast al die subculturen had je er ook twee die lijnrecht tegenover elkaar stonden: de alto’s en de kakkers. Indiajurken en collegesjaals, zullen we maar zeggen. Die Indiajurken zijn weer helemaal terug van weggeweest. Ofwel vintage of gewoonweg nieuw gemaakt. Wijde lange jurken met prints. Zelfs het paisleymotief zien we erin terug. Uiteraard tegenwoordig gemaakt van eco katoen of linnen. Ze kosten een lieve duit en zijn het weer helemaal. Eventueel aangevuld met de pofmouwen van nu. De bootschoenen en zeiljacks van de kakkers? Die zijn eigenlijk nooit weggeweest. En je kunt het gewoon dragen hoor. Niets mis mee.

Fleecetruien had je in de jaren negentig volop. In de winkels en op de markt. Je kon ze overal kopen. Ze hadden vaak felle kleuren of onmogelijk lelijke prints. Draag jij ze nog? Vast wel. Wie op vakantie gaat, neemt nog altijd een fleecetrui mee. Inmiddels in andere kleuren en van een hip outdoormerk, maar het is echt hartstikke jaren negentig.

Nog altijd keiharde merken en grote logo’s

Merken die niet stuk te krijgen zijn, zijn onder andere Tommy Hilfiger, Björn Borg en dr. Martens. Die droeg je in de jaren negentig en die worden nog altijd of wederom gedragen, het is maar hoe je het bekijkt. De logo’s mogen nog altijd gezien worden. En die dr. Martens zijn er inmiddels in alle mogelijke modellen, maar de basic dr. Martens, die zijn het toch!

Nog een blijvertje: de Levi’s 501 spijkerbroek. Wordt nog gedragen. Converse schoenen eronder en een leren jasje erboven en het is helemaal jaren negentig wat de klok slaat. Kipling of Eastpak rugzak erbij en je waant je terug in de tijd. Toch wordt het anno 2021 gedragen.  Zelfs (online) winkels bieden een aparte collectie aan onder de noemer ‘90ties’. Je kunt er gewoonweg niet omheen. Het is aan jou of je er nog voor in bent, de jeugd is het in ieder geval wel.

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top