Ik heb zo wa wa wa waanzinnig gedroomd!

Zeg: 'drinkt met je billen bloot, melk uit een kokosnoot', en je weet waar we het over hebben, toch?

muziekmaand

Op een onbewoond eiland‘, waarschijnlijk zing je dat nummer zo weer mee. Veel vijftigers kennen de tekst nog letterlijk uit hun hoofd.

En misschien ook wel die van: ’Ik heb zo waanzinnig gedroomd’, ‘Wakker met een wijsje’, super vrolijke liedjes. En hele verdrietige nummers zoals ‘De Lek’ en ‘Mijn vader is een ster’. In de jaren tachtig en negentig was het ontzettend populair. En nog steeds zitten elk jaar kinderen en ouders klaar voor de televisie om lekker mee te zingen.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=5URVdgVUS2k[/embedyt]

VARA-speelgoedactie

Op 5 december 1980 wordt het programma Kinderen voor Kinderen voor het eerst uitgezonden door de VARA op Nederland 2. Flory Anstadt, programmamaakster bij de VARA, is de bedenkster van Kinderen voor Kinderen. In eerste instantie werd het koor opgericht om de VARA-speelgoedactie te ondersteunen. Dit was een actie waarbij geld werd ingezameld om speelgoed te kunnen kopen voor ontwikkelingslanden.

De liedjes worden gezongen door kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud. Alle Nederlandse basisscholen mochten onderwerpen voor de liedjes bedenken. Deze werden vervolgens uitgewerkt door Nederlandse tekstschrijvers. Het succes van de eerste editie was zo groot dat er sindsdien elk jaar een nieuw album is uitgekomen.

Een kind is hier zo rijk

Wist je dat de oorspronkelijke tekst van de tune is veranderd? De tune was: Kinderen voor kinderen, een kind is hier zo rijk. Kinderen voor kinderen, het is zo ongelijk. Een kind onder de evenaar wordt later vaak een bedelaar. Kinderen voor kinderen, voor kinderen van daar. In 1993 wordt de tekst aangepast. Kinderen onder de evenaar zijn later geen bedelaar meer. Voortaan maken ze muziek met elkaar.

Nog altijd populair

De single ‘Ik heb zo waanzinnig gedroomd’ stond maar liefst negentien weken in de verkooplijsten. Hoogste notering was de tweede plaats in de Nederlandse LP Top 50. Zoals gezegd komt er elk jaar een nieuw album uit. Er is wel een verschil met vroeger. De liedjes worden niet meer opgenomen met een cassettebandje, het is nu downloaden of streamen!

Bron muziekclip en screenshot: YouTube – Auteur KvKinHD