close
  • dinsdag 18 mei
Zorg en Zekerheid

Ik ben nu tegen de 60 en voel dat in aandacht leven mij veel oplevert

Ik ben nu tegen de 60 en voel dat in aandacht leven mij veel oplevert

Ingrid avatar - Geniet van het leven

BLOG – Genieten van het leven, heeft voor mij met bewustzijn ofwel bewust-zijn te maken en dat vraagt tijd. Het lukt niet in snelheid en in haast levend. Als ik met aandacht handel, dan zorgt dat er voor dat ik meteen volledig verantwoordelijk ben voor wat ik doe. Immers als ik iets bewust doe, dan ben ik er bij. Best eng soms.

Mens zijn is niet eenvoudig. Wijsheid komt met de jaren en dat is gelukkig voor velen van ons zo. De ratrace blijkt vernietigend en het individu wordt hierin vergeten. Gelukkig is er een omschakeling gaande. Steeds meer mensen zijn bezig al zoekend goed naar binnen te kijken en zichzelf te leren kennen. Daarvoor hoef je niet per se de Mount Everest te beklimmen. Kan ook op een duintop of op een kruispunt in het leven. Er is steeds meer aanbod om workshops of cursussen te volgen. Zaken die vroeger wat lacherig werden afgedaan wekken nu de interesse. Er is beslist meer durf. Profileren en een standpunt innemen. Ik geniet ervan. 

‘De volhouders geven het niet op en zien wat zelfs iets heel kleins teweeg kan brengen’

Ik zie steeds meer jonge mensen die zien hoe er een verandering kan optreden in de wereld, wat er nodig is en hoe daar een aanzet toe gegeven kan worden. Kijk maar naar onze plastic held. Ergens aan durven beginnen al lijkt het nog zo onmogelijk. Soms gaat het wat onhandig, vooral bij hen die haast hebben. De jeugd leeft in snelheid en wordt daar min of meer toe gedwongen. Op die manier kan de aandacht ook nog wel eens verslappen of er ontstaat een gevoel van falen. De volhouders geven het niet op en zien wat zelfs iets heel kleins teweeg kan brengen. Zij zien de kracht van aandacht geven. Aan mens of situatie. Zij die dat overschreeuwen of er om lachen zijn nog niet zo ver. Ook goed. Die sluier van onverschilligheid is toch enigszins doorzichtig. 

Ruimte

Als wij elkaar aandacht gaan geven en luisteren naar de ander zonder meteen iets te willen oplossen dan komt er ruimte. Belangrijk is te erkennen dat iedereen met vragen zit en wil leren. Alles wat zich voordoet aan tumult in je leven, ontslag, ziekte, scheidingen, ruzie… trekken je aandacht. Zo werkt dat. Het mooie is dat het bewustzijn zich niet laat wegdrukken. Het onderbewustzijn zet processen in gang die toch gehoord willen worden. 

‘Ik stelde mijzelf de vraag, hoe wil ik ouder worden?’

Tegen de 60 ben ik nu en ik voel elke dag dat in aandacht leven mij veel oplevert. Ook mijn schaduwkant kijkt mij aan en daar leer ik nog het meeste van. Ik stelde mijzelf de vraag, hoe wil ik ouder worden? Maakt het uit waar ik dan woon? Ik ga vertrouwen hebben in mijn kunnen. Dat is mijn wijsheid. Als ik soms een tijdje achteroverleun, lijkt dat passief maar niets is minder waar. Fysiek stil zijn zonder ruis zorgt voor inzicht.

Zorgen voor elkaar betekent ook de ander aanvaarden zoals deze is. Soms afstand nemen en toeschouwer zijn. Zoals ik achter mijn dochter fietste toen ze voor het eerst alleen naar school ging. (Er toch zijn terwijl zij dat niet weet. Zo vindt ze haar kracht). Erkennen dat een ander een pad bewandelt, en dat hij of zij dat zelf moet doen. Niet ongevraagd hulp geven, want wie zelf om hulp vraagt  groeit bewust. 

Nieuwe periode

De rust van het ouder worden is biologisch bepaald. Een nieuwe periode breekt aan. Ik hoef niet krampachtig jong te blijven. Als ik om mijn innerlijk een verbinding met iemand aan kan gaan, dan is die mij zeer waardevol. Gewoon om wie ik nu ben. En nog ga worden. Met Bewustzijn. 

‘‘Nee’ zeggen tegen korte termijn oplossingen is soms moeilijk’

Bewust handelen, heeft een direct effect op de gebeurtenissen in mijn dagelijks leven, maar tegelijkertijd zorgt het voor beweging op zielsniveau. Het stemmetje in mijn hoofd doet ook mee. Het kan mijn handelen ombuigen zodat iets mij goed uit komt en direct iets tastbaars oplevert. Dat is verleidelijk. Maar wat levert het mij op lange termijn op?

Ik ben in staat het stemmetje te negeren doordat ik mij er van bewust ben, dat mijn geestelijke groei van mijn beslissing afhankelijk is. Dus zelfs als ik weet dat de uitkomst in mijn nadeel is in het hier en nu, doe ik het toch. Dat komt omdat ik weet dat ik een les aangereikt krijg die mij iets gaat leren. Het gaat mij op de lange termijn iets opleveren. Namelijk mijn innerlijk weten gaat groeien en het loutert mij. Ik voel dat. Het voelt als echt zijn. ‘Nee’ zeggen tegen korte termijn oplossingen is soms moeilijk. Ik wil soms gewoon ook lui zijn. Echter altijd krijg ik het weer terug geworpen. Zal het wel weer ergens anders tegen komen. In welke vorm dan ook.

Geschreven door: Francine van Amstel