close
  • zondag 17 januari
Zorg en Zekerheid

Drone helpt mensen met dementie

Drone helpt mensen met dementie

Als het aan de studenten van de Eindhovense Technische Universiteit ligt zeker. Zij ontwikkelen drones die zinvolle activiteiten kunnen uitvoeren. Vooral in de gezondheidszorg. 

Daar komt het aanvliegen, met daaronder bungelend een EHBO tasje. Het vliegt zelfstandig naar de plaats waar het tasje terecht moet komen. Daar waar een noodsituatie is. Bijvoorbeeld waar iemand onwel is geworden en op straat ligt. 

Binnen een jaar of drie

Toekomstmuziek? Nog maar een heel klein beetje, want deze drone met de naam Blue Jay vliegt al rond bij de Technische Universiteit Eindhoven, waar deze ontwikkeld is door studenten. De drone moet als assistent worden gebruikt in de gezondheidszorg. Binnen een jaar of drie moet dat mogelijk zijn, zo is de verwachting.

Blue Jay kan heel goed functioneren als brenger van medicijnen

Met name als brenger van medicijnen zou Blue Jay heel goed kunnen functioneren. Onder meer voor mensen met dementie. De drone wordt dan zo geprogrammeerd dat deze iedere dag op hetzelfde moment de medicatie aflevert. 

Drones krijgen dus een veel bredere functie, en zijn er niet alleen voor de ‘fun’ of voor het filmen van het landschap. De mogelijkheden lijken eindeloos zoals bijvoorbeeld rondvliegen in kassen om te controleren of het gewas al rijp is of in magazijnen om de voorraad te checken. Niemand hoeft nog de ladder op om de hoge stellingen te controleren. 

InAir Amsterdam Drone Film Festival

Studenten zijn momenteel volop bezig de drones zo mogelijk geluidloos, en zo licht en klein mogelijk te maken. Op deze wijze kunnen ze op vele plekken ingezet worden. De toekomst van de drone werd getoond op het eerste InAir Amsterdam Drone Film Festival.  

Geschreven door: Redactie