Houd rekening met hogere gasrekening

Een paar dagen echt winter. We hebben er lang op moeten wachten en veel mensen vinden het heerlijk. Totdat de gasrekening komt.

Het is geen verrassing, maar toch schrikken we vaak van de uiteindelijke gasrekening die we krijgen als de vrieskou allang verdwenen is. Houd er vast rekening mee. 

Volgens Essent wordt in een winter waarin er echt sprake is van vrieskou, gemiddeld vijftig procent meer gas verstookt dan in een gewone winter. Dat zullen we als consument uiteindelijk op de afrekening te zien krijgen, maar ook de energiebedrijven zelf moeten door de aanhoudende kou in noord Europa meer centen neertellen voor het inkopen van het gas. En je raadt het al: dat zal ook worden doorberekend.

Extreem warm

In de vrij zachte winter van 2016/2017 werd door de kou in januari en februari de rekening gemiddeld zo’n 14 procent hoger in vergelijking met het jaar daarvoor. Nederlandse huishoudens waren gemiddeld negentig euro duurder uit wat betreft hun verwarmingskosten, zo schrijft Consumind in een bericht. Dat had echter ook te maken met het feit dat de winter van het jaar daarvoor juist extreem warm was.

Vast tarief

Uiteindelijk hebben we in Nederland natuurlijk niet te klagen als het gaat om het verwarmen van onze woningen. We zetten de verwarming een graadje omhoog, en doordat de meeste mensen maandelijks een vast tarief voor elektra en gas betalen, lijkt er in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht. Maar we weten allemaal dat we uiteindelijk bij de afrekening dan bij zullen moeten betalen.

Bron: ANP/nu.nl