close
  • zondag 24 oktober
Financiën

Hogere straffen voor betaalapp fraude

Hogere straffen voor betaalapp fraude

Fraude met nieuwe betaalmethoden, zoals applicaties op een mobiele telefoon waarmee je geld kunt overmaken of internetsites waarmee je kunt betalen, wordt apart strafbaar gesteld. Ook komen er hogere straffen op te staan. Dat is de kern van een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (van Justitie en Veiligheid). 

Moderne betaalmethoden, die in de afgelopen jaren zijn ontstaan, zijn niet alleen handig voor consumenten en ondernemingen, maar bieden ook mogelijkheden om te frauderen.

Deze fraude is vaak grensoverschrijdend en raakt inwoners in meerdere landen. Daarom is het van groot belang dat deze fraude krachtig wordt aangepakt. Een Europese richtlijn zorgt ervoor dat in de hele Europese Unie dezelfde regels gelden. Niet alleen giraal en elektronisch geld, maar ook virtuele valuta, zoals bitcoins, vallen onder de richtlijn.

Gevangenisstraffen omhoog

Het wetsvoorstel regelt dat nieuwe betaalmethoden net zo goed worden beschermd door het strafrecht als de ‘oude’, zoals de bankpassen. Op dit moment is fraude met betaalpassen al apart strafbaar. Omdat er steeds meer nieuwe betaalmethoden komen waarbij geen bankpassen meer worden gebruikt, is het voor een effectieve bestrijding gewenst om fraude met nieuwe betaalmethoden op dezelfde manier apart strafbaar te stellen als fraude met betaalpassen.

Daarom gaan in het geval van betaalfraude de maximale gevangenisstraffen omhoog. Voor computercriminaliteit waarmee betaalgegevens worden verkregen, betekent dit een verhoging van twee naar drie jaar. Voor het vervalsen van betaalgegevens of betaalapplicaties gaan de straffen omhoog naar zes jaar. Dat geldt ook voor de straffen op het verkopen of in bezit hebben van gestolen betaalgegevens. Een voorbeeld daarvan is de handel op speciale carding-fora online, ook wel carding genoemd. De straf daarvoor is op dit moment maximaal één jaar.

Geschreven door: Redactie