close
  • maandag 27 september
Zorg en Zekerheid

Hoge stoppercentage rokers blijkt gelogen

Hoge stoppercentage rokers blijkt gelogen

In vier uur van het roken af. Dat lukt 81 procent van deelnemers aan de cursus ‘Ik Stop Ermee’. Dat blijkt allemaal gelogen.

‘Na één cursus van 4 uur nooit meer zin in een sigaret’, vermeldt de website van de cursus Ik Stop Ermee. ‘Onze cursus heeft verreweg aantoonbaar het hoogste stoppercentage van Nederland’. En dan volgt er een opsomming van percentages en bedrijven.

Rijksuniversiteit Groningen

De cursus beroept zich wat het hoge stoppercentage betreft op een onderzoek gehouden door Rijksuniversiteit Groningen. Het logo van de RUG prijkt fier boven dat onderzoek. Echter; de opstellers van het rapport waren of zijn niet verbonden aan de universiteit. Niemand weet ergens van, zo staat in een artikel op de NOS-site geschreven. De RUG overweegt zelfs juridische stappen te ondernemen. Een van de genoemd personen uit het onderzoeksteam zegt zelfs nooit aan de universiteit te hebben gestudeerd.

Het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken is ook behoorlijk ontstemd over de gang van zaken. Mensen investeren in een cursus en gaan af op die genoemde tachtig procent. Dat wekt vertrouwen, maar als dat niet waar blijkt, gaat het om valse voorlichting.

Vergoeding zorgverzekeraars

Inmiddels is na een uitzending van Nieuwsuur de 81 procent van de site verwijderd van ‘Ik Stop Ermee’. Op Twitter en Facebook staat het nog wel genoemd. Ook blijkt de cursus niet vergoed te worden door de zorgverzekeraars, terwijl daar wel mee geadverteerd wordt.

Geschreven door: Redactie