Hoeveel water heeft je lichaam echt nodig?

Hoeveel water drink jij per dag?

Water is super belangrijk voor je gezondheid, zonder water kan je niet goed functioneren. Maar weet jij hoeveel water je per dag moet drinken? En kan je  ook iets anders drinken als je water niet zo lekker vindt? Welke opties zijn dan het best? 

Het Voedingscentrum adviseert om vanaf 14 jaar tussen de 1,5 en 2 liter vocht per dag te drinken. Sommige studies geven aan dat vrouwen gemiddeld 2,7 liter vocht en mannen 3,7 liter vocht nodig hebben. Deze cijfers zijn echter algemene richtlijnen. Luister daarom goed naar je lichaam. Het verschilt gewoon per mens wat je nodig hebt. Lichaamsbeweging, gewicht en geslacht zijn bijvoorbeeld factoren die van invloed zijn op wat je nodig hebt per dag.

Waarom is water drinken zo belangrijk?

Zonder water kan je niet functioneren. Water speelt een cruciale rol bij het afvoeren van afvalstoffen, je lichaam op temperatuur houden en het transporteren van voedingstoffen en zuurstof. Daarnaast moet je voldoende water blijven drinken om gehydrateerd te blijven. Je lichaam verliest voortdurend vocht door zweten, ademen en urineren. Water heeft ook een positief effect op je spijsvertering. Het helpt bij de afbraak van voedsel en het transport van voedingstoffen door je spijsverteringsstelsel.

Bovendien speelt water een belangrijke rol bij het ondersteunen van de nierfunctie, die verantwoordelijk is voor het filteren van afvalstoffen uit ons bloed en het reguleren van de vochtbalans in ons lichaam. Een andere opmerkelijke eigenschap van water is het effect op onze huid. Een gehydrateerde huid ziet er soepel en stralend uit. Het voorkomt zelfs huidproblemen. Vanwege al deze redenen is het belangrijk om regelmatig water te drinken gedurende de dag, zelfs als je geen dorst hebt.

Natuurlijke signalen van uitdroging en overhydratatie

Gelukkig heeft ons lichaam een ingebouwd mechanisme om ons te waarschuwen voor uitdroging: dorst. Negeer je de signalen van je lichaam en drink je onvoldoende (water) dan kunnen symptomen zoals vermoeidheid, droge huid, zwakke spieren en verwardheid optreden. In extreme gevallen kan je zelfs flauwvallen. Om dit te voorkomen heb je nog een natuurlijke indicator van je hydratieniveau: je urine. Is je urine donker van kleur dan betekent dit dat je te weinig hebt gedronken. De perfecte kleur die je kan hebben is vergelijkbaar met citroenlimonade, dat is net ietsje lichter dan bier.

Te weinig drinken is niet goed, maar te veel brengt ook risico’s met zich mee. Onze nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Overschrijd je deze hoeveelheid dan kan je een watervergiftiging krijgen. Overhydratatie kan bijvoorbeeld hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken, maar het kan ook hele ernstige gevolgen hebben zoals coma of een toeval.

Hoeveel water moet ik nu echt drinken?

Een goede richtlijn is twee liter per dag. Merk je dat je urine toch wat aan de donkere kant is dan moet je iets meer gaan drinken. Je hoeft echt niet de hele dag met een flesje water rond te lopen. Sowieso hoef je niet alleen je vochtbalans aan te vullen met water. Ook andere dranken zoals koffie, thee, zuivel en sojadrink dragen bij aan je dagelijkse vochtinname. Het Voedingscentrum adviseert zelfs om af te wisselen tussen water, thee, koffie zonder suiker en zuiveldranken zoals karnemelk, halfvolle melk en sojadrink of yoghurtdranken.