Hoeveel moet je betalen voor een parkeerplek in de stad?

Een dagje naar de stad gaat je geld kosten. Dan hebben we het niet over een paar nieuwe schoenen, maar over het parkeren. Hoeveel? Nou veel. De tarieven lees je hier.

Vind jij het parkeren in grote steden ook altijd zo duur? Slecht nieuws. Het wordt nog duurder!

De stadsbesturen van Amsterdam, Utrecht en Den Haag en nu ook Rotterdam verhogen de parkeertarieven op straat flink. Winkeliers zeggen hierover in het AD: “Straks zijn de stadscentra alleen nog maar voor de happy few.”

Dagje Amsterdam 75 euro

Een dagje in de binnenstad van Amsterdam gaat ongeveer 75 euro kosten. Het stadsbestuur verhoogt het uurtarief van 5 naar 7,50 euro. In Den Haag wordt het tarief van 3,50 naar 4,50 verhoogd en in Utrecht wordt het straks 5,30. In Rotterdam zijn ze er nog niet helemaal uit. Duurder wordt het sowieso, want de nieuwe coalitie heeft alvast zeven miljoen euro aan extra parkeeropbrengsten ingeboekt.

Meningen zijn verdeeld

MKB Nederland is van mening dat parkeren in de binnenstad van een grote stad alleen nog maar is weggelegd voor de rijken onder ons. “Dit soort tarieven als melkkoe gebruiken is aan aanfluiting,” zegt een woordvoerder in het AD. De ANWB vindt dat er goed gekeken moet worden naar alternatieven die goed betaalbaar zijn zoals bijvoorbeeld park & rides, ov-verbindingen en fietsroutes. Milieuexperts zijn juist blij met de hoge tarieven. Steden waarin minder auto’s geparkeerd staan zijn juist gezonder en het is ook wel prettig is hun mening.

Autovrije binnenstad

En wat vinden de automobilisten zelf? Volgens de Consumentenbond ergeren mensen zich het meest aan de hoge parkeertarieven, daarna volgt het afrekenen per uur en krappe parkeerplaatsen. Als je een rondje Google doet zijn er toch twee kanten aan het verhaal. Mensen irriteren zich volgens RTL Nieuws namelijk ontzettend aan vervuilende auto’s in de binnenstad en willen daar massaal vanaf. Hoge parkeertarieven zijn een stapje in de richting naar een autovrije binnenstad. GroenLinks die bij de laatste verkiezingen een flink aantal stemmen haalde wil bijvoorbeeld ook de auto Amsterdam uit.