close
  • maandag 27 september
Financiën

Hoe werkt een internet spaarrekening precies?

Hoe werkt een internet spaarrekening precies?

Tegenwoordig regelt zo goed als iedereen de bankzaken via het internet. Het spaargeld zal dan ook op een zogeheten internet spaarrekening staan. Dit type rekening wordt ondertussen door vrijwel alle banken in ons land aangeboden. Toch heerst er nog veel onduidelijkheid rond de internetrekening, maar dat zal niet meer het geval zijn na het lezen van dit artikel.

Wat is een internet spaarrekening?

Een internet spaarrekening lijkt heel erg op een normale spaarrekening. Zo is het mogelijk om ieder gewenst moment kosteloos bedragen te storten of juist op te nemen. Er is alsnog wel sprake van een groot verschil tussen deze twee rekeningen. Bij het sparen op het internet zul je namelijk beslist alle bankzaken online moeten regelen. Dit geldt voor het storten en opnemen van geld, maar overschrijving moet je ook doen via het internet. Bij een gewone spaarrekening is dit natuurlijk ook mogelijk, maar je hebt dan tevens de optie om de zaken offline te regelen. 

Wat zijn de voordelen van een internet spaarrekening?

Het afsluiten van een internet spaarrekening is over het algemeen wel aan te raden. Dit komt doordat het allerlei verschillende voordelen heeft. Zo heb je bijvoorbeeld 24 uur per dag en 7 dagen in de week de beschikking over je geld. Daarnaast zal de rente over het algemeen ook wat hoger ligger dan bij een normale spaarrekening. Dit is het geval aangezien de bank natuurlijk minder kosten maakt. Bovendien zijn er minder restricties, zo is er geen minimum- of maximuminleg. De overboekingen van een internet spaarrekening worden tevens snel verwerkt, wat natuurlijk ook een pluspunt is. 

Wat zijn de nadelen van een internet spaarrekening?

Helaas heeft een internet spaarrekening niet alleen voordelen, het heeft namelijk ook een paar nadelen. Zo is het sparen van geld via het internet nooit 100 procent veilig. Zelfs als banken allerlei veiligheidsmaatregelen treffen is dit niet mogelijk. Daarnaast zou het ook maar zo kunnen dat je bij een bank verplicht bent om een betaalrekening te openen bij je internet spaarrekening. Meestal zijn hier kosten aan verbonden. Een ander nadeel is dat het rente tussentijds kan wijzigen, terwijl de spaarrente vaak ook lager is dan de rente op andere spaarvormen. 

Geschreven door: Redactie