close
  • maandag 27 september
Zorg en Zekerheid

Hoe vind je in coronatijd de juiste balans tussen werk en privé?

Hoe vind je in coronatijd de juiste balans tussen werk en privé?

Door de komst van het coronavirus zijn we massaal thuis komen te werken. Daarom is een goede balans tussen werk en privé voor veel mensen nu belangrijker dan ooit. Maar ook het feit dat we door onze smartphones ieder uur van de dag bereikbaar zijn, maakt het complex om zakelijke en priveaangelegenheden van elkaar te scheiden. In dit artikel zetten we een aantal mogelijke gevaren uiteen die een slechte werk-privé-balans met zich kan meebrengen. Ook komt aan bod hoe werken als zzp’er en in de detachering, hierin mogelijk een uitweg biedt.

Het voorkomen van sleur

Er is een duidelijke tendens gaande waarin steeds meer werkenden – vaak als zzp’er – kiezen voor (tijdelijke) detachering. Dit biedt diverse voordelen. Zo weet Joinuz, een organisatie die is gespecialiseerd in detachering overheid en detachering zorg. Door te werken als gedetacheerde, voorkomt u dat u in een sleur terecht komt. Je werkt niet voor één en dezelfde werkgever, maar switcht tussen opdrachten bij verschillende partijen. Ook is er de mogelijkheid om dynamische opdrachten in de buurt aan te nemen. Dat zijn twee factoren die bijdragen aan de juiste balans tussen werk en privé. Bovendien voorziet Joinuz haar werknemers van praktische adviezen om op een prettige en efficiënte manier thuis te werken. En nog belangrijker, de mensen van Joinuz zien ook toe op het daadwerkelijk opvolgen van de tips.

Het ontstaan van spanningsklachten

Veel professionals vragen zich af waarom het zo moeilijk is om die balans te vinden. Hier ligt een wetenschappelijke reden aan ten grondslag. Die bevindt zich in de neocortex van ons brein. Deze hersenschors zorgt ervoor dat we ons geciviliseerd gedragen door onze impulsen te bedwingen. Maar door de enorme overvloed aan afleiding en prikkels, heeft de neocortex het daar moeilijker mee dan ooit. We vragen enorm veel van ons lichaam en onze gezondheid omdat onze hersenen altijd in de denkstand staan. Waar we aan het einde van een werkdag op kantoor de deur achter ons dicht konden trekken en het werk fysiek achter ons konden laten, is dat bij thuiswerken veel lastiger. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat er steeds meer mensen leiden aan stress, burn-out en andere aan spanning gerelateerde klachten.

Dynamiek in het werkende leven

Dat is ook precies waarin nog een voornaam voordeel van werken als gedetacheerde zzp’er schuilt, aldus Joinuz. Want naast dynamiek in uw werkende leven, zorgen de wisselende opdrachten ervoor dat u na het afronden van een klus het werk echt kunt loslaten. Of u nu vanuit huis of vanaf een specifieke locatie werkt. Het is vanzelfsprekend ook geen probleem om tussen twee opdrachten in, zo nu en dan een pauze te nemen. Tijdens een break is er dan extra tijd om te besteden aan de balans tussen werk en privé.

Geschreven door: Redactie