Hoe vind je als boer een opvolger voor je bedrijf? 

De boerensector vergrijst. Wie runnen over een aantal jaren de boerenbedrijven?

Boerenbedrijven worden tot nu vooral gerund door mensen boven de 55 jaar. Het voortbestaan van een groot aantal boerenbedrijven is onzeker omdat er vaak geen opvolger is. 

Zestig procent van de boeren heeft geen opvolger en dat heeft vooral te maken met het feit dat het over de jongere generatie vaak financieel een hele dobber is een bedrijf over te nemen, zo meldt ABN AMRO in een rapport. Hoge grondprijzen en financieringskosten voor een boerenbedrijf zijn vaak torenhoog en de opbrengst ervan niet altijd even rooskleurig.  

Hoger opgeleid

Daar komt bij dat veel jonge mensen hoger opgeleid zijn en veel meer mogelijkheden hebben als het gaat om het vinden van een baan. Zij stappen niet zonder meer in een agrarische loopbaan en zelfs in familiebedrijven hebben de jongeren minder interesse om de boerderij over te nemen. 

Interview met boerin

Datzelfde konden we deze week lezen in een interview met boerin Edith. Haar dochters lijken ook geen interesse te hebben het bedrijf over te nemen. “De kinderen hebben hier een heerlijke jeugd gehad, maar zijn nu aan het studeren en wonen in de stad. Ze zien het niet zitten de boerderij over te nemen.” 

Torenhoge kosten

Jongeren die wel interesse hebben het boerenbedrijf van hun ouders over te nemen, lopen tegen torenhoge kosten aan die nauwelijks op te brengen zijn. Volgens ABN AMRO hebben grote boerenbedrijven minder moeite om een opvolger te vinden.

Maatschap

Op de boerderij van Edith en Eelke is een oplossing gevonden door een maatschap aan te gaan met een enthousiaste jonge kerel met een passie voor het vak. Hij zal mogelijk het bedrijf voortzetten. Edith: “Daarom is er nu een maatschap met Rob, die het helemaal in de vingers lijkt te hebben. Het is geen boerenzoon, maar hij heeft er absoluut gevoel voor en wil niets liever dan boer zijn. Het is echt zijn passie. En dat heb je nodig.”