close
  • vrijdag 3 juli
Zorg en Zekerheid

Hoe verminder je klachten van artrose?

Hoe verminder je klachten van artrose?

In deze blog leggen we je uit wat artrose is en hoe je de klachten van deze reumatische aandoening kunt verminderen. Dit zijn dingen die je zelf kunt doen, zodat artrose je zo min mogelijk beperkt in je dagelijks leven!

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening aan de gewrichten. Dit kunnen alle gewrichten in het lichaam zijn, elleboogartrose, knieartrose en heupartrose zijn slechts enkele voorbeelden van de verschillende varianten van de ziekte. Artrose begint vaak bij een ontsteking in het kraakbeen, wat vervolgens leidt tot kraakbeenslijtage. Hierdoor wordt het kraakbeen minder elastisch. Dit kan pijn veroorzaken, maar dit kan ook leiden tot stijfheid en zwellingen rondom het gewricht. In sommige gevallen zal het lichaam proberen de verslechterde functie van het kraakbeen op te vangen met bot uitgroeisels, ook dit kan leiden tot pijn en stijfheid.

Wat kun je er zelf tegen doen?

Blijven bewegen

Probeer met regelmaat te blijven bewegen. Door veel rust te houden worden de gewrichten stijver en gaan ze nog meer pijn doen. 10 minuten bewegen per dag is al voldoende, beter zelfs dan 3 keer per week een uur. Niet alle vormen van beweging zijn goed voor artrose patiënten, maar sporten als zwemmen en fietsen kunnen echt geen kwaad. Regelmatig fietsen houdt je conditie op peil, maar zorgt er ook voor dat je gewrichten soepel blijven. Mocht je niet van fietsen of zwemmen houden, maak een afspraak met een fysiotherapeut. Hier kun je gerichte oefeningen volgen die het gewricht soepel houden en die spieren versterken.

Koelen

Wanneer een gewricht gezwollen, warm of pijnlijk is kan het koelen van het gewricht helpen. Je kunt zelf iets creëren met ijsklontjes en een washandje, maar er zijn ook zogenaamde coldpacks verkrijgbaar die je in de vriezer kunt bewaren. Advies van de artsen is om ongeveer 3 maal per dag ongeveer 15 minuten te koelen. Langer koelen wordt niet aangeraden. Door het koelen zal de zwelling verminderen en binnen een aantal dagen grotendeels weg zijn. Hierdoor zal ook de pijn wegtrekken. Indien dit niet het geval is, is het raadzaam een arts in te schakelen.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die activiteiten in het dagelijks leven kunnen vergemakkelijken, zoals een stok, elleboogkruk, looprek en rollator. Soms kunnen aangepaste schoenen of een steunzool nuttig zijn, omdat hierdoor de stand van de gewrichten iets verbeterd. Een brace rond de knie kan ook handig zijn, ter bevordering van de stabiliteit.

Geschreven door: Redactie