close
  • zondag 24 oktober
Zorg en Zekerheid

Hoe snel zullen de rookruimten in de horeca verdwijnen?

Hoe snel zullen de rookruimten in de horeca verdwijnen?

Rookhokken. Dat lijkt hét woord te worden deze zomer. Want daar is veel over te doen, nu horecaondernemers op hun achterste benen staan vanwege het mogelijk sluiten van al deze rookruimtes in restaurants en cafés. 

Afgelopen februari meende het Haagse gerechtshof dat deze rookruimtes onmiddellijk gesloten moesten worden op grond van een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daar werd door staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid een stokje voor gestoken. De rookruimtes kunnen daardoor voorlopig open blijven. 

Binnen twee jaar

Als het kabinet haar zin krijgt, moeten nu binnen twee jaar alsnog die rookhokken verdwijnen. Daar heeft menig kroegbaas echter flink in geïnvesteerd, dus die zijn het hier absoluut niet mee eens en willen, als het echt binnen twee jaar gaat gebeuren, een schadeclaim indienen. 

Dure afzuiginstallatie

Zo’n investering betreft niet alleen de ruimte, maar vooral een dure afzuiginstallatie. Uit ledenonderzoek blijkt dat de volledige bouw van zo’n rookhok soms wel meer dan twaalfduizend euro kost. Volgens de KHN hebben horecaondernemers bij elkaar maar liefst zeventig tot negentig miljoen euro uitgegeven aan het creëren van deze rookplekken. 

Minimaal vijf jaar

Die investeringen hebben de horecaondernemer er nog lang niet uit. De Brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil een overgangsperiode van minimaal vijf jaar. Deze zomer wordt daar met Blokhuis over gesproken. 

Bron: NOS

Geschreven door: Redactie