close
  • zondag 24 oktober
Financiën

Hoe positief is de boodschap op Prinsjesdag?

Hoe positief is de boodschap op Prinsjesdag?

Overal is te lezen over de miljoenennota en tot laat in de avond zal er in actualiteitenprogramma’s over worden gesproken. ‘De economie zit weer in de lift’. 

Vooral het aantal groei in banen wordt benadrukt. 35.000 banen erbij. Voor kwaliteit van leven in zorginstellingen wordt 210 miljoen euro uitgetrokken. En de koopkracht van gepensioneerden en mensen met een uitkering wordt gerepareerd. Nog niet duidelijk is hoe dat plaats gaat vinden en wat dat gaat betekenen in de portemonnee van deze gepensioneerden. Daarnaast wordt beloofd dat de problemen met de PGB’s moeten worden opgelost, er moet een beter pensioenstelsel komen voor de toekomst, maar daar is nog geen akkoord over.

Iedereen meer te besteden

De economische groei betreft volgend jaar 2,6 procent. En een lastenverlaging op arbeid zou voor werknemers betekenen dat ze meer te besteden krijgen. Als een sneeuwbaleffect is dat goed voor de economie, zo meent het kabinet. In ieder geval is de regering er van overtuigd dat iedereen er volgend jaar op vooruit gaat. Een koopkrachtstijging van gemiddeld 1,5 procent voor bijna alle huishoudens. De vijf procent die niet mee profiteert wordt niet genoemd. 

Onze welvaart is geen garantie

Minister Hoekstra maakte vandaag echter direct duidelijk dat ‘onze welvaart geen garantie is voor de voorspoed van morgen’. Voorzichtigheid geboden dus. Met name de Brexit in Groot-Brittannië en de handelsoorlog tussen de VS en China kunnen dat dwarsbomen. Evenals de economische situatie in Italië en Turkije. Ander moeilijk punt: de zorgpremie. 1432 euro per jaar, 124 euro meer dan nu. De zorgtoeslag gaat weliswaar ook omhoog, maar daar zit een maximum aan. 

Bron: Rtlnieuws, NOS

Geschreven door: Redactie