Hoe overleef ik het kerstdiner?

Niet iedereen begint even makkelijk een praatje met een ander. Wat doe je als je tijdens het kerstdiner naast die ene oom zit, die je maar één keer per jaar ziet? Of naast die onbekende familievriend die alleen maar irritante discussies voert. Conversatieleraar Wicher Schols geeft advies. Zeven tips om de gesprekken tijdens het kerstdiner te overleven.

Het sleutelwoord voor een succesvol gesprekje is oprechte interesse tonen in de ander. Je kan een conversatie met iemand starten om maar gewoonweg te praten, maar dat merkt de ander ook. Probeer je tafelgenoot écht te leren kennen. Zo doe je dat:

1 Stel vragen

“Als je iemand nog helemaal niet kent, is het best ingewikkeld om interesse te hebben voor die persoon”, zegt conversatieleraar Wicher Schols van de School of Life. Hij raadt aan om eerst te beginnen met wat standaard vragen als: wat doe je, waar woon je, hoe kom je hier terecht? Als je iemand wel een beetje kent, kun je altijd ter sprake brengen dat je eigenlijk helemaal niet zo goed weet wat de ander bezig houdt, of wat hij leuk vindt om te doen?

2 Vind een haakje in iemands verhaal

Probeer vervolgens door te zetten met verdiepende vragen. Dat laatste is voor veel mensen echter niet altijd het makkelijkste. “Probeer in het verhaal van de ander iets te vinden, waar je op kan aanhaken. Iets waar je meer over wilt weten. Dat is niet heel makkelijk, ik heb daar ook op geoefend”, zegt Schols. “Sommige mensen hebben echt een talent hiervoor en vinden haakje na haakje in andermans antwoorden en kunnen daardoor eindeloze gesprekken voeren.”

3 Vertel iets kwetsbaars over jezelf

Probeer jezelf af en toe kwetsbaar op te stellen. Dat schept verbinding met je gesprekspartner. Je zou bijvoorbeeld wat kunnen vertellen over wat je bezighoudt deze dagen, waar je je zorgen over maakt of waar je zo van hebt genoten onlangs. Schols: “Mensen reageren vaak in dezelfde sfeer. Geef jij een mening, dan antwoorden zij ook vaak met een mening. Deel jij iets persoonlijks, dan krijg je vaak ook iets persoonlijks terug.”

4 Kaap het gesprek niet

Bovenstaande tip heeft als valkuil communikaping. Je trekt al gauw het hele gesprek naar je toe. Zorg daarom dat er een mooie balans is tussen zenden en ontvangen. Vraag wat terug aan de ander, nadat je zelf aan het woord bent geweest.

5 Voer een gesprek, geen discussie

Discussies kunnen soms funest zijn voor de sfeer. Voorkom twee kampen aan tafel waarbij de gemoederen hoog oplopen. “De kunst hierbij is dan om een bepaalde assertiviteit te hebben om het gesprek een andere draai te geven, zónder dat je de ander op z’n nummer zet”, zegt Schols. Maar hoe doe je dat? “Vraag aan diegene waarom dit onderwerp zo belangrijk voor hem of haar is. Dan ontstaat er een gesprek over de achterliggende reden van de mening. Vaak is die mening ook een verhulling van iets. Vervolgens ontstaat er een gesprek in plaats van een discussie met voors en tegens.”

6 Bepaal als host een onderwerp

Als gastheer- of vrouw kan je er voor kiezen om een gespreksonderwerp te kiezen. Een mooi thema bij kerst is om aan iedereen persoonlijk te vragen wat het mooiste is wat hij of zij het afgelopen jaar heeft meegemaakt. Je kan ook vooruitblikken en vragen waar je naar uitkijkt in 2017.

7 Verander de tafelschikking

Met sommige mensen heb je gewoonweg geen klik. Als je na een tijdje écht uitgepraat bent met je buur, vraag dan een changé aan en verander de tafelschikking na (bijvoorbeeld) het hoofdgerecht. Of help de gastheer- of vrouw even in de keuken. Kun je er mooi even tussenuit knijpen om vervolgens naast iemand anders plaats te nemen voor een leuk gesprek.

Bron:Telegraaf.nl