Hoe kun je als 50 plusser een nieuwe baan vinden?

Voor een 50 plusser is het niet altijd even eenvoudig om een nieuwe baan te vinden. Meestal hebben de jongere sollicitanten namelijk een streepje voor bij de bedrijven. Toch kun je ook als 50 plusser aan een baan komen. Hierbij is het van belang dat je je onderscheidt op de arbeidsmarkt. Het vinden van een nieuwe baan zal dan ook starten met het maken van een overtuigend 50 plus CV. Hieronder zul je wat meer informatie vinden over wat zo’n CV precies is en hoe je het maakt. 

Welke vooroordelen heb je als 50 plus sollicitant? 

Een vijftigplusser die aan het werk wil zal te maken krijgen met een aantal vooroordelen. Zo wordt de kennis van de 50 plussers gezien als ouderwets, net zoals de manier van werken. Gelukkig kun je dit probleem gemakkelijk oplossen door de gedateerde informatie uit je CV te halen. Ook worden 50 plussers gezien als eigenwijs en minder kneedbaar, waarbij je kunt denken aan het Nederlandse spreekwoord “een oude beer kun je geen kunstjes leren”. Een ander vooroordeel is dat deze groep werkzoekenden niet goed op de hoogte bent van wat er speelt in de samenleving omdat ze opgegroeid zijn in een andere periode waarin het met name op technologisch vlak een stuk minder spectaculair was.

Hoe ga je om met de vooroordelen?

Hoe je om kunt gaan met de eerder genoemde vooroordelen is al enigszins aangegeven. Zo moet je de gedateerde informatie uit je CV verwijderen. Daarnaast is het ook verstandig om aan te tonen dat je juist wel nieuwe kunstjes kunt leren. Wellicht heb je onlangs nog een nieuwe cursus of zelfs studie gedaan, vermeld dit dan ook in je curriculum vitae. Bovendien zijn niet alle vooroordelen over 50 plussers negatief. Er zijn zeker ook positieve voorbeelden. Zo zul je als 50 plusser naar alle waarschijnlijkheid meer werk- en levenservaring hebben dan de jonge honden.

Hoe haal je het meeste uit je ervaring?

Met je ervaring kun je je als vijftigplusser erg goed onderscheiden, dit moet je dus ook zeker vermelden op je CV. Doe dit wel per vacature, want niet al je werk- en levenservaring past natuurlijk bij alle functies. Je moet dus per vacature bekijken welke informatie over je ervaring nuttig of interessant is voor het bedrijf waarbij je solliciteert. Toch is het ook aan te raden om veel te tonen, want dit laat natuurlijk zien dat je al veel ervaring hebt.

Hoe gebruik je ervaring in je CV?

Door je werk- en levenservaring kun je je als 50 plusser dus onderscheiden op de arbeidsmarkt, maar dan moet je dit wel goed aangeven in je CV of motivatiebrief als je solliciteert op een vacature. Zoals eerder al genoemd is moet je per vacature een nieuw exemplaar maken. Hiervoor zul je eerst wat onderzoek moeten doen naar een aantal factoren. Zo moet je je verdiepen in de vacature, waarbij je moet kijken naar de eisen van de functie en de benodigde kennis en vaardigheden. Ook is het goed om rekening te houden met het bedrijf.