close
  • zondag 9 augustus
Zorg en Zekerheid

Hoe komt de thuiszorg aan voldoende gekwalificeerd personeel?

Hoe komt de thuiszorg aan voldoende gekwalificeerd personeel?

Kritiek op personeel in de thuiszorg. Veel krachten zouden ongeschoold zijn en onacceptabele activiteiten uitvoeren zoals mensen vast zetten. 

Dat was afgelopen week wel even schrikken. We kennen nog wel de beelden van voorheen van instellingen waar ‘onhandelbare’ mensen dagen vast geketend stonden aan hun bed, maar dat er nu ook misstanden in de thuiszorg gaande zijn, lijkt niet meer van deze tijd. Toch blijkt uit onderzoek door de Consumentenbond dat er bij thuiszorgorganisaties nogal wat mankeert aan de kwaliteit van het personeel. Het ergste is misschien nog wel dat de inspectie niet ingrijpt. 

Dat laten we niet gebeuren

Het lijkt een logisch vervolg op de eerdere berichtgeving dat er een flink tekort aan personeel is, waardoor zelfs mensen ‘van kantoor’ worden ingezet. Vooral in de zomermaanden komen de roosters niet rond. In een radio-uitzending vertelde vice-voorzitter van de branche-organisatie Jacqueline Joppe dat dit personeel niet ingezet zou worden voor verpleegkundige handelingen. “Dat laten we niet gebeuren,” meldde zij aan nu.nl in een interview. Of dat wel echt zo is, valt nu te betwijfelen. 

Meldpunt

De bond dringt er dan ook nu op aan dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, gaan ingrijpen. Er moet goede en veilige zorg zijn en dat bleek bij 48 van de 50 onderzochte organisaties niet het geval te zijn. De Consumentenbond noemt het een alarmerend beeld. Thuiszorgorganisaties bieden onverantwoorde zorg. Er is een meldpunt waar mensen de misstanden kunnen aangeven. 

Geschreven door: Redactie