Hoe kan ik geld schenken bij de aankoop van een woning?

Wie deskundigheid en professionaliteit hoog in het vaandel heeft staan, wendt zich tot specialisten. Specialisten op hun vakgebied geven heldere en professionele adviezen.

BEANTWOORD DOOR DE SPECIALIST – Ieder zijn vak, zeggen we wel eens gekscherend, maar zo is het natuurlijk echt. Wie deskundigheid en professionaliteit hoog in het vaandel heeft staan, wendt zich tot specialisten. Van het leggen van een vloer, het plaatsen van een kachel tot het regelen van een scheiding of het omgaan met een erfenis. Specialisten op hun vakgebied geven heldere en professionele adviezen.

Onderstaande vraag is beantwoord door Oscar Bathoorn van de Rabobank

Deze vraag is vast al vaker gesteld en ik kan het ook vragen bij mijn eigen bank maar ik zie het als een soort van second opinion. Mijn dochter en haar vriend willen een huis gaan kopen. Ze hebben nu een huurwoning. Aangezien je tegenwoordig zelf een bedrag moet meenemen bij het afsluiten van de hypotheek houden ze straks weinig over voor het opknappen van de woning. Ik zou ze daarom graag willen sponseren. Kunnen we dit het beste doen bij het afsluiten van de hypotheek of is het beter dat ze een bedrag ontvangen als ze gaan beginnen aan de verbouwing?

Beste heer of mevrouw,

Bedankt voor de vraag. Het is inderdaad een veel gestelde vraag en ik snap de achterliggende gedachte. Bij het afsluiten van de hypotheek mag er maximaal 101%geleend worden van de waarde van de woning. Volgend jaar wordt dat 100%. Dat betekent dat er eigen geld ingebracht zal moeten worden voor het betalen van een deel van de kosten koper. Op het moment dat de overdracht plaats vindt bij de notaris dient dat eigen geld aanwezig te zijn. Als er nu geen of weinig spaargeld aanwezig is, dan is het handiger om direct een deel te schenken.

Waarde na verbouwing

Bij een verbouwing wordt er een taxatierapport gemaakt met daarin ook de waarde na verbouwing. Van de waarde na verbouwing mag er dan maximaal 101%/100% geleend worden. Ook dan geldt dat er eigen geld ingebracht zal moeten worden ten tijde van passeren bij de notaris. In de praktijk blijkt vaak dat de verbouwing niet volledig gefinancierd kan worden en dat ook hiervoor een deel eigen geld nodig is.

Of het verstandig is om direct te schenken of eventueel pas bij de verbouwing is ook afhankelijk van het moment van verbouwen. Als dat direct is, dan zou het wellicht verstandig zijn om ook direct een bedrag te schenken.

Voor vragen over hoe je het beste kan schenken, verwijs ik je graag door naar een notaris.

Met vriendelijke groet,
Oscar Bathoorn

Ook een vraag?

Heeft u ook een vraag voor Oscar? Bijvoorbeeld over verzekeren of beleggen. Stel hem hier »