Hoe je zonder dierenstress verhuist met hond of kat

Verhuizen met huisdieren, daar komt vaak nogal wat bij kijken. Hier de tips om het zonder dierenstress te doen.

Een verhuizing betekent voor onze huisdieren: stress! Hoe zorg je ervoor dat jouw kat of hond de verhuizing met zo min mogelijk stress doorkomt? Hier een aantal tips. 

Honden

Honden hebben een sterke band met hun baasjes en zijn daarom erg afhankelijk van jou. Vanwege deze sterke band tussen hond en baasje, is verhuizen met een hond wat makkelijker dan bijvoorbeeld met katten. Maar honden raken erg snel gestrest en onrustig bij veel opschudding in het huis en daarom is het verstandig dat je je hond(en) apart in een kamer houdt of bij iemand laat logeren tijdens de verhuizing. Zo lopen ze ook niet bij jou en je verhuizers voor de voeten en gaat je verhuizing dus ook wat soepeler. Als je dan eenmaal in je nieuwe huis woont, kun je het beste de hond meenemen naar elke kamer van het huis en de viervoeter rustig bekend laten worden met je nieuwe huis. Het helpt ook als je de mand en voederbakjes van de hond al klaar hebt staan wanneer de hond voor het eerst in het nieuwe huis komt. Zo voelt de hond zich automatisch al wat sneller thuis! Verken daarna met je hond de omgeving.

  • Tip 1: Houd je hond in een party kamer of laat hem tijdelijk elders logeren
  • Tip 2: Laat je hond in je nieuwe huis kennismaken met iedere kamer
  • Tip 3: Zet de mand en voederbakjes direct op de juiste plaats klaar
  • Tip 4: Verken de omgeving samen met je hond

Katten

Bij katten ligt het iets moeilijker dan bij honden. Vooral omdat ze eigenwijzer zijn en minder afhankelijk van hun baasje. Aangezien katten dus lekker hun eigen ding doen en veel rondzwerven, zijn ze heel erg vertrouwd met hun oude buurt. Dit is dan ook de reden dat het voor katten zo lastig is hun oude buurt achter te laten. Katten willen vaak terug naar hun oude omgeving en lopen vaak weg; en dit is natuurlijk wat we willen voorkomen! Houd daarom katten tijdens je hele verhuizing in een kamer (slaapkamer) in het huis omringd door al zijn/haar vertrouwde spulletjes. Je kat kan ook logeren bij iemand, maar een ietwat vertrouwde omgeving is zeker aan te raden; zorg ervoor dat de kat zich thuis voelt. 

Ben je eenmaal verhuisd naar je nieuwe huis, dan is het belangrijk dat je de kat de eerste vier weken binnen houdt. Hierdoor zorg je ervoor dat je kat de tijd heeft om aan het nieuwe huis en alle nieuwe geuren te wennen voordat het je nieuwe buurt gaat verkennen. Ondanks alle maatregelen, bestaat er een kans dat je kat nog steeds weg loopt, zorg er daarom voor dat je kat gechipt is, een halsband draagt en snel bij je nieuwe dierenarts staat ingeschreven. 

  • Tip 5: Houd de kat tijdens je verhuizing in een aparte kamer
  • Tip 6: Omring de kat met vertrouwde speeltjes, mand, krampaal of iets dergelijks
  • Tip 7: Houd de kat op je nieuwe adres eerst vier weken binnen
  • Tip 8: Laat de kat aan alle nieuwe geurtjes wennen
  • Tip 9: Zorg ervoor dat de kat is gechipt en een halsband draagt
  • Tip 10: Schrijf de kat direct in bij de nieuwe dierenarts 

Verhuizen naar Groningen met ScanMovers 

Met deze dierentips ben je honderd procent voorbereid op je verhuizing met een huisdier. Dan wordt het tijd om een goede verhuizer te vinden voor jouw verhuisklus! Vul dus snel hier bij ScanMovers jouw verhuisdetails in en je krijgt binnen 24 uur gratis 6 verhuisoffertes opgestuurd. Deze kun je in alle rust gaan vergelijken. Heb je dan je keuze gemaakt? Laat het snel weten aan ScanMovers en zij regelen de rest! 

Heb je verder nog vragen over verhuizen met dieren of verhuisoffertes vergelijken? Bij ScanMovers kun je altijd terecht met al je vragen of opmerkingen, dus neem vooral contact met ze op! Voor meer verhuistips of leuke activiteiten voor Groningen kun je hier verder lezen op ScanMovers’ pagina over verhuizen naar de provincie Groningen.

[advertorial]