Hoe is jouw Frans?

Nederlanders zijn gek op Engelse- en Scandinavische crimi’s, maar geef ook de series uit Frankrijk een kans. Er is een flinke reeks Franse detectives en die houden je echt op het puntje van je stoel. We noemen er een aantal.

Even terug in de tijd. Duitsland had Tatort en Commissaris Rex. De Engelsen pakten uit met Morse en Miss Marple. De Belgen en Fransen hadden Hercule Poirot. Voor Tatort kunnen we terug tot 1970, toen de eerste aflevering werd uitgezonden. Morse startte in de jaren tachtig. Hercule Poirot werd vooral in de jaren negentig bekeken. Alle deze series zijn nog steeds te zien, maar er zijn in de jaren daarna enorm veel detectives bijgekomen.

Midsomer- en Sandhamn Murders

Met name Engelse en Scandinavische crimi’s bleken en blijken populair. Sherlock Holmes werd nieuw leven in geblazen. Er kwamen Midsomer Murders, A touch of Frost, Dalziel and Pascoe, Silent Witness en Vera. Uit het noorden kwamen The Missing, The Bridge, Sandhamn Murders, Quiksand en ga zo maar door.

Franse detectives leken achter te blijven, maar inmiddels lijkt Netflix overspoeld te worden door ook Franse series en films. Falco bleek een hit, Le Bureau des Légendes (The Bureau) eveneens.

Opvallend vaak wordt er alsnog een Engelse titel aan gegeven zoals dat bij The Promise het geval is. Oftewel La Promesse.  De serie is gecreëerd door twee schrijvers die zich ook bogen over het succesvolle Spiral (Engrenages) en draait om een detective die op zoek gaat naar een 11-jarig meisje dat in 1999 rond de kerst spoorloos verdwijnt, maar vervolgens zijn hoofdverdachte moet laten gaan vanwege een gebrek aan bewijs. Twintig jaar later stuit zijn dochter, die dan eveneens bij de politie werkt, op een gelijksoortige zaak die haar niet onberoerd laat.

La Mante

Ook de miniserie La Mante gooit hoge ogen. Het speelt zich af in Parijs waar een seriemoordenaar de gemoederen bezighoudt. De killer pleegt de moorden op eenzelfde wijze als de beruchte moordernares Jeanne Deber. Zij zit al jaren gevangen, maar ze hebben haar nu nodig in deze zaak. Bijzonder detail: haar zoon is rechercheur.

Marseille

De bekende acteur Gérard Depardieu speelt een belangrijke rol in deze Franse House of Cards. Depardieu is helemaal op z’n plek in de rol van burgemeester van Marseille. Echt een crimi is het niet, maar eigenlijk ook weer wel, het gaat immers om macht en daar gaan mensen ver voor.

La Forêt

Van de grote stad naar een bos. La Forêt is een duistere spannende serie die zich afspeelt in de Franse Ardennen. Het gaat om een verdwenen meisje. Bij de zoektocht komen allerlei geheimen over het dorpje waar ze vandaan komt aan het licht. Dat houdt het hele dorp flink in z’n greep.

Zone Blanche

Zone Blanche speelt zich eveneens in een afgelegen dorpje af. Er zijn gruwelijke misdaden gepleegd die worden onderzocht. Het is bloedstollend en behoorlijk mysterieus. Het speelt zich af in de Franse Vogezen.

Le Chalet

Een reünie van vrienden, naar aanleiding van een trouwerij, zou een paar gezellige dagen op moeten leveren. De groep logeert in een afgelegen chalet in de Franse Alpen. Een bizar ongeluk sluit de vriendengroep echter af van de rest van de wereld en al snel belanden ze in een duister avontuur dat te maken heeft met een voorval dat zich twintig jaar eerder in het dorpje voordeed. De sfeer wordt steeds grimmiger en ze blijken allemaal in levensgevaar. Wie heeft het op hen voorzien, en waarom? Pas aan het einde van de serie kom je daar echt achter.

Doe eens een Frantalige crimi

Nooit eerder een Franse detective gezien? Dan is het meestal even wennen aan de taal, maar het is net zo spannend als al die andere bekende crimi’s. Netflix en andere kanalen bieden regelmatig Franse crimi’s aan. En ook de NPO pakt soms een detective uit het zuiden op. Doe er je voordeel mee. De hierboven genoemde series waren op de NPO en op Netflix te zien. Sommige zijn dat nog.

Foto Depardieu: Georges Biard, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10589703