Eén kilometer van het werk en dan met de auto?

Hoe ver is het naar je werk en ga je dan lopend, op de fiets of met de auto?

Het is vandaag ‘wandel naar je werk dag’. Het CBS heeft wat cijfers op een rij gezet en daaruit blijkt dat de helft van de Nederlanders bij een afstand korter dan één kilometer te voet naar het werk gaat. Op zich logisch. Maar sommigen nemen de auto…

Er volgen meer cijfers. Veertig procent van het aantal mensen dat binnen een afstand van een kilometer van het werk woont gaat met de fiets. Ook mooi. Maar let op; 9 procent pakt de auto. Ja, je leest het goed. Je woont een kilometer bij je werk vandaan en gaat met de auto. Ook winkelen of ergens een broodje halen, op maximaal een kilometer afstand van elkaar, vallen binnen die 9 procent.

4 procent vindt te voet plaats

Dit onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. En hieruit blijkt dat in 2016 op een gemiddelde dag 4 procent van het aantal verplaatsingen te voet plaats vindt. 25 procent gebeurt met de fiets en 60 procent met de auto.

Tussen de 1 en 3,7 kilometer wordt vooral gefietst

Het lijkt voor de hand liggend dat wanneer je verder dan vijftien kilometer van je werk woont, de auto pakt. Acht op de tien verplaatsingen vindt bij deze afstand met toe auto plaats en één op de tien met de trein. Tussen de 1 en de 3,7 kilometer wordt vooral gefietst, zes op de tien. Een kwart gaat met de auto en 7 procent gaat lopen.

Wat zou de reden zijn?

Maar nog even terugkomend op die 9 procent die de auto pakt voor een kilometer afstand of minder. Wat zou daarvan de reden kunnen zijn? Slecht ter been, gewoonte, gemak, luiheid. Zeg het maar.