Hier moet je zijn voor kleinschaligheid in de Italiaanse zon

De onbevangenheid van een verhalend driejarig jochie doet onze camperreizigers Mar en Mir smelten en maakt het verblijf er nog leuker op. Hoe leuk? Dat lees je hier.

Reis mee met Martin en Miriam
Martin en Miriam Lammertink zijn sinds 1989 een setje. Ze wonen samen met dwergteckel Joep en beiden zijn zelfstandig ondernemer. Gezelligheid met vrienden, lekker koken en lachen, daar houden ze van, maar vooral ook van samen reizen. Jaren hadden ze een caravan en daarna kwamen de verre vliegreizen. Tot die eerste camperreis in Amerika. Dat was zo’n geweldige ervaring dat ze gingen dromen van een eigen camper. Die kwam er in 2014, de Lambortinki. De naam is een knipoog naar hun achternaam en het luxe automerk Lamborghini. De eerste korte reizen met hun camper gingen prima en het smaakte naar meer. Scooter achterop en sinds dit jaar gaat Joep ook mee. Inmiddels toeren ze alweer drie jaar regelmatig rond met hun rijdende huis en vanaf nu gaan we Martin en Miriam volgen. We pakken hun reisverhalen op vanaf het begin in 2014 in een wekelijkse blog. Hun reizen zullen ons leiden naar mooie plekken binnen Nederland, maar ook naar Italië, Schotland en San Marino. 

Lago di Caldonazzo – Trentino alto Adige

16 september 2015 

Groene bergen en een blauwe lucht

De weg van San Marino naar het meer van Caldonazzo was de eerste paar uur over de snelweg erg saai. Daarna kwamen de bergen en daar voelden wij ons toch meer in ons element. Op het moment dat we de Tiroler bergen zagen en er reden, werden we weer energieker en viel er weer veel meer te kijken. Prachtige grote kloosters en statige kerken in de zon tegen een bergwand opgebouwd, met daaronder een dorpje met verschillende kleuren huizen en daken. Daar omheen grote groene bergen en een blauwe lucht. De temperatuur was broeierig en er was veel zon. In gedachten lagen we al aan het meer voor onze camper te zonnebaden.

Meer van Caldonazzo

Het meer van Caldonazzo kenden we uit de verhalen van mijn broer Jos die er jaren met zijn gezin op vakantie ging. Hij zei dat we daar eens langs moesten rijden en was ervan overtuigd dat het ons daar zou bevallen. Nou, hij had gelijk! Dit is zeker een plek die we iedereen kunnen aanraden. Het heeft de sfeer van Tirol, het weer en het eten van Italië en het is kleinschaliger dan de echte toeristische plekken langs de bekende meren Garda en Maggiore.

Lago di Caldonazzo

Siësta

Voordat we de camping gingen zoeken, wilden we nog even onze boodschappen doen in een supermarkt in Caldonazzo. Tegenvaller was dat er anno nu nog steeds een siësta wordt gehouden in dit dorp. Dan maar meteen naar de camping om in te checken en dan morgen de boodschappen doen. We zagen genoeg leuke restaurantjes om de avond door te komen. We besloten om naar Camping Mario te gaan voor een nacht en misschien wel twee. Het zag er erg gezellig uit allemaal en er was een mega groot zwembad en een leuk terras om wat te drinken. Nadat we onze Comfort Plus plek hadden gevonden en ons huis hadden gestald, gingen we meteen onze routines afwerken met de camper.

Lekker zwemmen en Koos van drie

Daarna hebben we direct de zwemkleding aan gedaan en zijn heerlijk samen gaan zwemmen in het 28 graden verwarmde bad. Er waren lekkere ligstoelen rondom het bad om te vegeteren, te loeren en lekker te lezen. We waren nog maar net uit het water, toen we aan de praat kwamen met Koos, een driejarig ventje dat duidelijk om een praatje verlegen zat. Wat een prachtig kereltje was dit zeg. Zijn kinderlogica werkte zo ontwapenend en aanstekelijk dat we een supergezellige middag hebben beleefd met Koos en zijn vader, die er niet tussen kwam bij al zijn verhalen. “Jammer dat Koos zo introvert is, anders had ie toch wel wat meer te vertellen gehad en was hij was socialer geweest naar zijn omgeving”. Tsssss introvert? Echt niet!

Een kleine wereld

Bij de camper waren onze buren, na terugkomst van hun fietstocht, verrast dat er een nogal grote en hoge camper pal voor hun uitzicht was gestald. Ik dacht, ik breek het ijs en begon over zijn nieuwe auto die ik erg mooi vond: de nieuwe Nissan Quarsqai (ik weet echt niet hoe je dat schrijft..). Al pratende over de auto begon hij over de Lambortinki. Ik legde hem ons verhaal uit en hij zei: “Lammertink? Lelystad? Ben jij een broer van Jos Lammertink van De Visser LPG Installaties?” Ja, zei ik. Sterker nog, ooit was ik ook een onderdeel van de LPG De Visser Clan. Hij ging meteen helemaal los over LPG tankauto’s en kende de hele geschiedenis van De Visser BV. Hij was 46 jaar tankautochauffeur geweest bij OK Gas en kwam al jaren bij De Visser over de vloer. Al pratende bleken wij heel veel gemeenschappelijke relaties te hebben en zo ontstond er dus een hele animerende middag met deze kwieke, kleine tankwagenchauffeur uit Markelo. Uit Markelo?? Maar dan ken je Renate ook wel, van Henk! Krijg nou wat, kent ie die ook? Het werd een leuke middag.

Einde seizoen

Aangezien we geen boodschappen hadden gedaan, moesten we wel uit eten deze avond. Op aanraden van broer Jos zijn we richting Ristorante Europa gelopen om daar een hapje te gaan eten. Daar aangekomen zagen we dat alles al dicht was en het toeristenseizoen aan het einde was gekomen. Alle restaurantjes in die hoek van het dorp waren dicht, dus liepen we maar weer terug naar een weg waar nog een erg mooi terras bij een restaurant open was. Daar hebben we toen maar een maaltijd genuttigd. Maar Koos, die we weer tegenkwamen, vond het maar raar dat we in zo’n huis met vreemden gingen eten als je ook thuis een keuken hebt met een koelkast en eten daarin. Tja…..de kleine man had weer gelijk. De maaltijd viel erg tegen, ondanks de erg vriendelijke serveerster.

Meer 's avonds

Thuis hebben we nog even een afzakkertje genomen en aangezien we erg moe waren, zijn we vroeg onder de wol gekropen. De avondtemperatuur zakt al aardig zo in het najaar, dat vonden we fijner dan de warme drukkende nachten aan de kust en aan het Lago di Garda. We weten nog niet wat we morgen gaan doen. Nog een dagje blijven of toch weer doorrijden naar een volgende bestemming? Het weer wordt hier morgen erg slecht, dus uiteindelijk kiezen we ervoor om morgenochtend meteen weer te gaan rijden naar onze volgende bestemming. Welke? We zien wel!