Het rijbewijs van haar man was al jaren ongeldig

In de auto stappen met een ongeldig rijbewijs. Het komt vaker voor dan je denkt, zo blijkt uit cijfers die de NOS onlangs opvroeg bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Je riskeert een flinke boete tot zelfs een celstraf. 

Vergeten in te leveren

Duizenden mensen bezitten een rijbewijs, dat ze eigenlijk in hadden moeten leveren. Het betreft dan mensen van wie het rijbewijs ongeldig is verklaard. Vervolgens zijn ze ‘vergeten’ om het op te sturen naar het CBR. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die bestraft zijn, omdat ze te vaak met veel drank of drugs op in de auto zijn gestapt.

Jantien wist van niks

Zo wist Jantien (gefingeerde naam) niet wat haar overkwam, toen ze onlangs een weekendje wegging met haar man. Onderweg moesten ze stoppen voor een politiecontrole. Jantien zat rustig te wachten, terwijl bij haar man het angstzweet uitbrak. Bleek dat zijn rijbewijs ongeldig was. Hij wist dat, maar Jantien niet. Jaren geleden is haar man een keer aangehouden met drank op, waardoor hij elk jaar medisch gekeurd moet worden. Bij zijn laatste controle werd zijn rijbewijs niet verlengd. Iets wat hij Jantien niet had verteld. Hij leverde zijn rijbewijs niet in en reed door.

En hij is niet de enige. Ook mensen die niet meer geschikt zijn om te rijden, vanwege hun leeftijd of dementie, blijven gewoon achter het stuur zitten. Frans is iemand die het absoluut niet in zijn hoofd haalt om door te rijden met een medische beperking. “Het is moeilijk om de vrijheid op te geven die autorijden je geeft. Toch moet ik er niet aan denken om anderen in gevaar te brengen.”

Acht keer per dag

Het CBR benadrukt wel dat niet iedereen die een ongeldig rijbewijs in zijn bezit heeft achter het stuur gaat zitten, maar de cijfers laten zien dat het vaak gebeurt. Alleen al sinds 2016 is door het CBR van meer dan vijfduizend mensen vastgesteld dat ze onterecht nog een rijbewijs hebben. Jaarlijks houdt de politie drieduizend mensen aan met een ongeldig rijbewijs, dat zijn er acht per dag.

“Met het oog op de verkeersveiligheid vinden wij het belangrijk dat het rijbewijs wordt ingeleverd,” zegt een woordvoerder van het CBR. Dat geeft het CBR met klem aan bij de bezitters. Echter, het CBR heeft niet de bevoegdheid om het rijbewijs op te eisen. Daarom stuurt de organisatie twee brieven. Een aangetekend en een via de ‘normale’ post. Meer kunnen ze niet doen, omdat ze geen opsporingsinstantie zijn. Ze zijn blij met de strengere controles van de politie.

Gevangenisstraf

Wie zijn ongeldig verklaarde rijbewijs niet inlevert, is strafbaar. Er staat een geldboete van 230 euro op. Ga je er ook nog eens mee rond rijden, dan kan die boete oplopen tot 8300 euro. Een celstraf tot drie maanden is zelfs mogelijk.

Bron: NOS.nl

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top