Het kan gewoon, verliefd raken op je tachtigste

Wie wenst er nog een nieuwe relatie op oudere leeftijd, en vooral: wat voor een soort relatie en hoe krijg je dat voor elkaar? Datingsites bieden uitkomst, maar dat wil niet iedereen. Eén ding staat als een paal boven water. Je kunt nog hartstikke verliefd worden.

Ze hadden het beiden niet zien aankomen. Elk had twee huwelijken achter de rug. Allebei eerst een kort huwelijk en daarna was zij bijna vijftig jaar getrouwd geweest en hij nog langer dan dat. Nu waren ze weduwe en weduwnaar. En onafscheidelijk.

Het is het verhaal van de in juni van dit jaar overleden schrijver A.L. Snijders (83), pseudoniem van Peter Cornelis Müller. In 2019 ontmoette hij, hoe, daar komen we zo op, actrice Ineke Swanevelt (1943). Ze dachten aanvankelijk dat voor hen een relatie niet meer was weggelegd, maar het liep anders. Ze werden razend verliefd op elkaar.

Ineke vertelde in een dubbelinterview aan magazine Zin: “Eigenlijk ken ik Peter al langer dan hij mij. Ik hoorde hem elke zondagochtend op de radio met zijn Zeer Korte Verhaal en ik vond zijn verhalen en zijn stem zó mooi. Op een dag zei hij tijdens zijn uitzending dat hij die middag in theater De Roode Bioscoop in Amsterdam een boeklezing zou geven. Ik besloot er direct naartoe te gaan. Ik woonde zelf in de grote stad en wilde hem graag eens ontmoeten. Nou, hij was nog veel leuker dan ik dacht! Wat een charmante en bijzondere man.” Peter: “Toen Ineke op mij afstapte dacht ik: wat een leuke vrouw. Ze had iets heel speciaals wat mij meteen in haar aantrok. Helaas ben ik niet echt de persoon van het initiatief nemen, gelukkig was Ineke dat wél.”

Aanvankelijk praatten ze alleen maar over het schrijverschap en kreeg Ineke schrijftips van Peter. Totdat ze vroeg of ze koffie bij hem mocht komen drinken. Ineke bleek ‘de vrouw voor de rest van mijn leven’, zo vertelde de toen 82-jarige Peter. Niet veel later, aan tafel bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door, spatte de verliefdheid ervan af en waren ze getrouwd.

Elkaar offline ontmoeten lijkt bijzonder

Het verhaal is een offline-datingverhaal, alhoewel een online-emailwisseling tussen beiden de start was. Een datingsite kwam er niet aan te pas. Dat lijkt bijzonder, want de datingssites voor vijftigplussers schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Klaarblijkelijk voorziet het in een behoefte.

Toch wenst niet iedere single weer een dubbel te worden. Wie ouder is dan vijftig jaar en single staat mogelijk wel open voor een leuke ontmoeting, maar de druk van ‘een partner voor het leven vinden’ is er wel vanaf. Wie al een huwelijk achter de rug heeft en een tijdje zonder relatie door het leven gaat, vindt het vaak wel best. Je bouwt je eigen gewoonten op, vermaakt je prima en vindt een afspraakje op z’n tijd wel leuk, maar verdergaan lijkt niet nodig.

Maar toch is alleen maar alleen, en als je nu een leukerd ontmoet, hoe ga je dan verder? Wanneer je het toch wel op prijs stelt af en toe samen te zijn, hóe doe je dat dan. Af en toe, wat is dat? De weekenden? Een week wel afgewisseld met een week niet? Alleen op vrijdagavond? Vijftigplussers worstelen nogal eens met het vinden van een evenwicht in wat ze nog prettig vinden en wensen. Vrouwen melden dat sokken van een ander wassen tot het verleden behoort en mannen wensen geen vrouw om zich heen die… precies, steeds die sokken wast. Ze hebben hun eigen huishouden op rolletjes lopen, menen ze. En hoe langer single hoe lastiger het lijkt te worden om met iemand samen te zijn. Zeker langer dan een paar dagen.

Verliefdheid is niet aan twintigers voorbehouden

De wonderen zijn echter de wereld nog niet uit en laten we niet iedereen over één kam scheren. Mogelijk zijn er best veel mensen op zoek naar een date oftewel een partner. Bovendien blijkt verliefdheid niet aan twintigers voorbehouden. Zelfs op je tachtigste kan het nog gebeuren. En lukt het niet offline, op een verjaardag, bij de sportclub of in de trein, dan bieden datingsites mogelijkheden. Hoe makkelijk of ongemakkelijk iemand dat dan ook maar vindt.

Volgens het Nederlands tijdschrift en weblog Emerce doet zeventig procent van de vijftigplussers aan online dating. Dat valt op te maken uit het onderzoek Intimiteit 2020, dat werd uitgevoerd onder 1363 vijftigplussers in opdracht van Startpagina.nl. Alleenstaande ouderen blijken niet bij de pakken neer te gaan zitten. Zo’n 39 procent zegt open te staan voor een nieuwe partner. Ook het aantal ouderen, single of met een relatie, dat (redelijk) actief op zoek is naar een nieuwe relatie via online dating is hoog, die eerdergenoemde 70 procent. Hoger opgeleiden en mensen tussen de 50 en 59 jaar doen het meest aan online dating.

Eén ding speelt wel een rol als je op latere leeftijd weer met iemand samen bent, zo vertelt Peter Müller ofwel A.L. Snijders in DWDD. “Je leert elkaar nooit meer helemaal kennen.” Maar toch biedt zijn verhaal hoop en optimisme. “Veel mensen van onze leeftijd worden hier heel gelukkig van. Ons verhaal laat zien: ik hoef niet te tobben. Ik kan ook gewoon erop af gaan. En weet je, het wezen van de verliefdheid is hetzelfde als toen ik vijftien jaar was.”

Met andere woorden; het is nooit te laat en je bent nooit te oud. Müller was heus niet de enige. Ook de bekende 79-jarige acteur en schrijver Joost Prinsen stapte onlangs in een nieuwe relatie. Hij verloor in 2020 zijn vrouw na meer dan vijftig jaar huwelijk. Hij vond een nieuwe liefde in ex-nieuwslezeres Noraly Beyer (74).

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top