Het is volop genieten met die oudewijvenzomer

Het is schitterend nazomerweer. Het zonnetje schijnt en de temperatuur loopt vandaag en morgen op naar minstens twintig graden. In Zuid-Limburg kan het lokaal zelfs 26 graden worden volgens Weeronline. Een échte oudewijvenzomer!

Waar komt die term vandaan?

Een wat? Ja, je leest het goed een oudewijvenzomer. Wanneer de zon schijnt in de periode van eind september tot half november en de nachten koeler zijn geworden, wordt het weertype van nu aangeduid met de term oudewijvenzomer. Het begrip komt uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin godinnen spinnend of wevend werden afgebeeld. Volgens een woordvoerder van het KNMI werd de term later toegeschreven aan oude breidende vrouwen die bij rustig nazomerweer lange draden spinden en veldspinnen.

Veldspinnen maken bij rustig nazomerweer namelijk lange draden. Tijdens de nacht wordt daar dauw op afgezet. Bij zonsopkomst glinsteren die dauwdruppels aan de draden. Tot aan het eind van de achttiende eeuw was ‘wijf’ een normaal woord voor vrouw. Destijds dacht men dat die prachtige spindraden slierten haar waren van godinnen van het noodlot of vrouwelijke watergeesten. Zij zouden hun mooie haren ’s nachts verloren hebben. Dat kon alleen gebeuren bij rustige, zonnige dagen in het najaar. Zoals nu dus het geval is.

Warmterecord

Het was al een lange en warme zomer en nu lijkt de herfst ook nog eens warmer dan normaal te verlopen. Dat komt doordat er een zuidelijk wind met warme lucht vanuit het Middellandse Zeegebied wordt aangevoerd. Het warme weer kan tot vrijdag en in het weekend aanhouden. Mocht dat gebeuren dan heeft De Bilt een recordlate reeks van vijf warme dagen.

Sinds de metingen zijn niet eerder in oktober vijf officiële warme dagen achter elkaar gemeten. In 2005 kwam het in De Bilt vanaf 10 oktober tot vier warme dagen op rij volgens Weeronline.

Het jaar 2018 telt tot nu toe in De Bilt een recordaantal van 124 dagen, tegen 85 normaal. Dat kan stijgen tot 129. Het verschil met het oude record, met 116 warme dagen in 2003, wordt daardoor alleen maar groter.

Bron: Weeronline

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top