Het is Boekenweek. Deze rebelse boeken moet je lezen!

Vandaag begint de 85ste Boekenweek met als thema Rebellen en Dwarsdenkers. Houd je van lezen? Dan heb je de komende week genoeg reden om een mooi boek aan te schaffen. Wij geven je een aantal tips!

Vandaag begint de 85ste Boekenweek. Deze feestelijke week, die eigenlijk negen dagen duurt, bestaat al sinds 1932. Het doel is om Nederlandse boek te promoten en mensen aan te zetten tot lezen. Ieder jaar is er een thema en dit keer is dat ‘Rebellen & Dwarsdenkers’.

In veel boekhandels en bibliotheken zijn leuke activiteiten. En omdat bij een feestje cadeautjes horen, krijg je bij besteding van vijftien euro aan boeken het Boekenweekgeschenk gratis. Dat is geschreven door Annejet van der Zijl en heet ‘Leon en Juliette’. Zondag 15 maart is dat boek je treinkaartje en kun je gratis reizen met NS.

Rebellen & Dwarsdenkers

“Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Daarom koesteren we de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk”.

De schrijver van het Boekenweekessay, dat tijdens de boekenweek voor € 3,75 te koop is, heeft duidelijk het lef om taboes te doorbreken. Özcan Akyol, oftwel Eus, schreef ‘Generaal zonder leger’, waarin hij zich opwindt over de corrupte literaire wereld. Daar kwam meteen een relletje van, dat inmiddels weer gesust lijkt. Eus past helemaal in het rijtje van rebelse schrijvers als Annie M.G. Schmidt, Ischa Meijer en Boudewijn Büch.

Boektips:

Wie van lezen houdt heeft de komende week genoeg reden om een mooi boek aan te schaffen. We geven hier een paar boektips uit de categorie Rebellen & Dwarsdenkers.

Johan Cruijff – Auke Kok

Vrijwel iedereen denkt Johan Cruijff te kennen en dat is niet zo gek: zijn illustere carrière voltrok zich grotendeels in de schijnwerpers. Maar als mens en zelfs als sportman bleef hij in veel opzichten een mysterie. Waarom vocht hij zoveel conflicten uit? Waarom ging hij niet naar het WK 1978 en werd hij geen bondscoach in 1994?

Mindf*ck: next level – Victor Mids & Oscar Verpoort

Dit boek kreeg ik voor mijn verjaardag en het is geweldig om te lezen hoe makkelijk je brein te bespelen en te misleiden is.Na het lezen van dit boek kun je iemand twintig euro voor een tientje laten betalen, spontaan iemands verjaardag raden, in één seconde een flesje water laten bevriezen en je telefoon door een opgeblazen ballon heen duwen.

De kunst van het ongelukkig zijn – Dirk de Wachter

Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing volgens psychiater Dirk de Wachter. Hij signaleert dat verdriet en problemen in de moderne samenleving niet als normale verschijnselen worden gezien. In dit boek onderzoekt hij wat geluk is en vraagt daarbij aandacht voor het alledaagse ongeluk. Hij pleit ervoor dat mensen vaker elkaar steunen en in dit soort gevallen niet meteen professionele hulp zoeken. Verdriet is volgens de Wachter namelijk geen psychiatrische afwijking, maar onderdeel van het leven.

Zoals verwacht loopt alles anders – Berthold Gunster

Bethold Gunster is de grondlegger van het omdenken. Ooit mocht ik me een dag ondergedompeld in de verschillende omdenk strategieën en dat was echt heel verhelderend. Problemen lijken vervelende dingen. Daar wil je van af. Je wilt ze oplossen. Dat werkt soms, maar vaak ook niet. Voor je het weet maak je het probleem alleen maar groter. Dat is niet alleen frustrerend, het is zelfs een gemiste kans: elk probleem is een verborgen krachtbron. We delen regelmatig voorbeelden van omdenken met jullie. Deze bijvoorbeeld, waarin uitgespuugde kauwgom de bedoeling wordt.

Nouveau fuck – Stella Bergsma

Nouveau Fuck is het antwoord op alles: het is schijt hebben met stijl. Het is een nieuwe manier om alles te benaderen. Wanneer worden vrouwen eens echt gevaarlijk? Als ze ophouden met behagen. Alle strikjes van zich afgooien en Nouveau Fuck krijgen, of het zich aanmeten. Nouveau Fuck is een beweging, een levensstijl, een manier van kijken.

 

Bron: boekenweek.nl