Het is 4 mei: zo leg je virtueel een bloem en herdenk je vanuit huis

De stilte van 4 mei zal dit jaar nog intenser zijn dan anders. Herdenken in een groot gezelschap is niet mogelijk. Boukje is op zoek gegaan naar andere manieren om alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken en deelt ze graag met jullie.

De stilte van 4 mei zal dit jaar nog intenser zijn dan anders. Herdenken in een groot gezelschap  is niet mogelijk. Maar dat betekent niet dat we niet op een andere manier aandacht kunnen besteden aan Dodenherdenking.

Ieder jaar ben ik met mijn lief en/of de kinderen aanwezig bij een herdenking op de plaatselijke begraafplaats. Het is er altijd druk, vooral ook met jongeren en dat doet me goed. Want het is belangrijk om aandacht te blijven besteden aan 4 mei. Om niet te vergeten. Dit jaar zal de begraafplaats verlaten zijn. Ik ben op zoek gegaan naar andere manieren om alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken en deel ze graag met jullie.

De vlag halfstok

De meeste mensen hangen op 4 mei de vlag halfstok. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft gevraagd om dat dit jaar de hele dag te doen en niet alleen na 18.00 uur. Wie geen vlag heeft, kan ook een herdenkposter voor het raam hangen. Voor wie een printer heeft: de poster vind je hier.

De taptoe spelen

Ieder jaar om twee minuten voor acht wordt het taptoesignaal gespeeld. Dit keer kunnen blazer uit het hele land het signaal om 19.58 meeblazen. In de tuin, op het balkon, het maakt niet uit. Veel mensen hebben al laten weten dat ze meedoen. Het Nationaal Comité heeft de bladmuziek en het tempo verspreid.

Twee minuten stilte

Direct na de taptoe wordt iedereen verzocht twee minuten stil te zijn om alle gevallenen te herdenken.

Het Wilhelmus

Net als op Koningsdag wordt de Nederlanders gevraagd om na de twee minuten stilte het volkslied samen te zingen.

Kransen en tv kijken

Op een vrijwel lege Dam in Amsterdam komen het koningspaar, de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, premier Mark Rutte en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei bij elkaar. Zij blijven op afstand van elkaar. Eva Pronk (16) uit Den Haag leest haar gedicht Vrijheid voor. ‘De Dam’ is op alle drie de zenders van de publieke omroep te volgen. RTL brengt de herdenking op de Waalsdorpervlakte live.

Kinderherdenking Madurodam

De Nationale Kinderherdenking in Madurodam is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een evenement met duizenden kinderen en hun ouders. Er zal nu een ingetogen herdenking uitgezonden worden waarbij vijf kinderen tussen de tien en de 16 jaar aanwezig zijn. De uitzending is van 19.40 tot 20.05 uur te volgen via een livestream.

Kinderen kunnen gratis een vrijheidsbloem aanvragen via www.nationalekinderherdenking.nl/vrijheidsbloem. Ze mogen een (vrijheids)wens verzinnen voor de rest van Nederland. Alle vrijheidsbloemen worden op 4 mei neergelegd bij Madurodam. Op 5 mei worden alle wensen verspreid door heel Nederland. Zo geven we elkaar in deze rare tijden een beetje hoop voor de toekomst.

Theater na de dam

Al jaren organiseert Theater Na de Dam na de Nationale Dodenherdenking door het hele land optredens waarbij de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Vandaag is er maar één plek, namelijk Internationaal Theater Amsterdam. Onder meer Douwe Bob, Claudia de Breij, Michelle David, Herman van Veen en Wende Snijders treden op. Je kunt het volgen vanaf 20.45 uur op NPO 1.

Vrijheidsvuur doorgeven

Vanuit Wageningen wordt jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei het Vrijheidsvuur door lopers verspreid over heel Nederland. Ook dit kan niet doorgaan en daarom roept Wageningen45 Nederlanders op zelf het Vrijheidsvuur te ontsteken én digitaal door te geven via www.vrijheidsvuur.nl. Maandag is het vanaf 21.00 uur mogelijk om vanuit huis of werk het Vrijheidsvuur (een fakkel, een kaart, een lichtje, of digitaal) door te geven aan vrienden en familie.

Virtueel bloemen leggen

Je kunt voor €4,50 vitueel een bosje tulpen leggen bij één van de 3.900 monumenten in heel Nederland. Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de oorlogsslachtoffers uit de buurt, zonder een bezoek te brengen aan een monument. Zelf heb ik het al gedaan. Hoe het werkt lees je hier. Alle gedoneerde tulpen worden bij vele oorlogsmonumenten door het land gelegd. De opbrengst van deze actie gaat naar de biologische sierteeltsector.

Films op tv

Traditiegetrouw worden er op 4 mei films en programma’s uitgezonden die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Hier een overzicht:

Het dagboek van Anne Frank  – 14.05 uur NPO 2

2Doc: Oorlogskinderen – 18.55 uur NPO 2

Dunkirk – 20.10 SBS 6

Bankier van Verzet – 20.30 uur NPO 3

Saving Private Ryan – 20.30 uur RTL 7

2Doc: Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder – 22.15 uur NPO2

Gemmeker – 23.25 uur RTL 4

Das Boot – 00:45 uur NPO3